Left Right
scrollTop top

Brusselse PS dreigt sp.a in Brussel af: “Als ze voor eengemaakte politiezone pleiten geen gemeenschappelijke lijsten meer”


Brusselse PS dreigt sp.a in Brussel af: “Als ze voor eengemaakte politiezone pleiten geen gemeenschappelijke lijsten meer”

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) is op oorlogspad. Hij wil niet weten van die eengemaakte Brusselse politiezone in plaats van de huidige versnippering met 6 zones. En hij haalt daarbij uit naar de sp.a, z’n Vlaamse socialistische tegenhanger. Want die willen hervorming, maar Vervoort antwoordt met een stevig dreigement.

De Brusselse politiek is altijd al van bedenkelijk niveau geweest. De versnippering in 19 gemeenten speelt een kwalijke rol, maar de dynamiek van de tweetaligheid ook. Vlaamse partijen halen zo weinig stemmen, dat ze vaak de speelbal zijn van hun Franstalige tegenhangers.

Dat blijkt nu nog eens zwart op wit. In een interview met de krant De Morgen dreigt PS’er Rudi Vervoort de sp.a doodleuk af. Want de Vlaamse socialisten hebben het gewaagd een wetsvoorstel dat Brussel één politiezone oplegt in te dienen in de Kamer. Dat zou wel eens een meerderheid in de Kamer kunnen krijgen, en dan moet Vervoort plooien. Maar dat wil hij echt niet. En dus haalt hij z’n voorhamer boven. Daarbij viseert hij Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde en terreurexpert van de partij; “Hans Bonte heeft de hele sp.a in zijn ban.”

Maar Vervoort laat niet na ook écht te dreigen. Want als de sp.a hiermee doorgaat, zal de prijs heftig zijn, zo laat hij uitschijnen: “Als de Vlaamse socialisten de gemeenten niet belangrijk vinden, dan stel ik me de vraag of ze nog wel op onze lijsten moeten staan bij de volgende verkiezingen. Als sp.a pleit voor de fusie van de gemeentes, dan is het duidelijk dat die hen niet interesseren. Welke reden heb ik dan nog om samen campagne te voeren? C’est de la politique.”

Wat doet de MR in Brussel?

Maar of het zo’n vaart gaat lopen is maar zeer de vraag, want de MR gaat in Brussel even dwars liggen als zijn PS, zo voorspelt Vervoort. “De vraag is of de MR voldoende tegengewicht zal kunnen bieden voor de N-VA. Daar schuilt het echte gevaar.”

Want Vervoort vindt die eengemaakte politiezone letterlijk “communautaire onzin van N-VA”. “Niemand kan mij het bewijs leveren dat die eengemaakte politiezone efficiënter zou werken. Trouwens, welke competentie had de lokale politie bij die aanslagen? De politie heeft altijd de nodige informatie doorgegeven.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…