Chinese stad verplicht burgers om traditionele medicijnen te nemen, weken binnen te blijven en bindt hen vast in hun huis

De draconische maatregelen die de Chinese stad Ürümqi in de autonome regio Xinjiang neemt in de strijd tegen het coronavirus, krijgen steeds meer kritiek. Inwoners zitten er al weken in een heel strenge lockdown en worden er vastgebonden als ze zich daar niet aan houden. Ook moeten ze verplicht traditionele medicijnen nemen.

Xinjiang is een autonome regio in het noordwesten van China. De hoofdstad Ürümqi kreeg in juli ineens te maken met een uitbraak van het coronavirus. Daar zijn toen 531 besmettingen vastgesteld, terwijl de pandemie in de rest van het land zo goed als volledig onder controle was.

Om een verdere uitbraak te voorkomen, is daarom besloten om de 3,5 miljoen inwoners van de stad extreem strenge maatregelen op te leggen. Sindsdien zijn de omstandigheden er te vergelijken met een oorlogsstaat. Omdat er in de regio ondertussen al meer dan een week geen besmettingen zijn vastgesteld, komen er op sociale media dan ook meer en meer kritische berichten over de aanhoudende lockdown in Ürümqi.

Schreeuwende bewoners

Inwoners klagen onder andere dat ze al weken hun huis niet mogen verlaten. Eten wordt door vrijwilligers in beschermende pakken bij hen thuis bezorgd. Wie wel zijn huis probeert te verlaten, wordt thuis vastgeketend. Op video’s is te zien hoe bewoners van appartementen gefrustreerd door hun raam schreeuwen uit protest. Het wooncomplex veroordeelde de actie van enkele dagen geleden en noemde het geschreeuw illegaal.

“Bewoners moeten hun gevoel van verantwoordelijkheid versterken om te voorkomen dat ze worden gebruikt door mensen met kwade bedoelingen om de publieke opinie te beïnvloeden”, valt te lezen. Mensen die wel deelnemen aan de ‘schreeuwacties’ dreigen hun kredietwaardigheid en de inschrijving van hun kinderen in school te verliezen.

Traditioneel medicijn

Iemand anders klaagt dan weer dat ze twee maanden lang opgesloten zat in een quarantainecentrum. Daar moest ze verplicht Lianhua Qingwen nemen. Dat is een traditioneel kruidenmengsel dat in China gepromoot wordt in de strijd tegen het coronavirus, maar waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat.

Anderen vertelden aan The Guardian dat ze het middel elke dag kregen, maar niet verplicht moesten nemen.

Sociale media

De overheid probeert ondertussen controle te krijgen op de kritische berichten op sociale media. Zo worden mensen verplicht hun account op Weibo – het populairste sociale medium in China – te verwijderen vanwege het “delen van foute informatie”. Ook zijn alle hashtags gerelateerd aan Xinjiang en Ürümqi geblokkeerd. Anderen kregen de opdracht positieve berichten te delen over de situatie in de stad.

Ook de Chinese staatsmedia probeert ondertussen een positiever beeld te schetsen. Zij melden dat bepaalde inwoners hun huis mogen verlaten en dat er een hulplijn is geopend om te luisteren naar de bezorgdheden van de mensen. Volgens hen zijn de maatregelen in Xinjiang nodig omdat mensen er mensen er – in tegenstelling tot in Peking of Shanghai – graag buitenkomen en samenkomen.

Meer
Lees meer...