Citytrip Praag: wat je moet zien in dit Oost-Europese pareltje

Citytrip Praag: wat je moet zien in dit Oost-Europese pareltje

Praag is de laatste jaren één van de populairste bestemmingen voor een citytrip. De hoofdstad van Tsjechië heeft de Oost-Europese stempel dan ook van zich afgeschud.

Praag en Boedapest worden vaak in één adem genoemd, en er zijn zeker wel gelijkenissen, maar toch zouden wij de Tsjechische hoofdstad nog één trapje hoger willen rangschikken. Ze zijn allebei een bezoekje waard, maar begin dan in Boedapest en laat je vervolgens betoveren door de romantische stad Praag. Vorig jaar stond Praag zelfs tweede in de lijst met de beste steden om te bezoeken – lees er hier meer over.

Wat moet je zien?

Praag kan je op twee dagen helemaal gezien hebben, maar voorzie misschien een derde dag zodat je op je gemak door de stad kunt wandelen. Gescheiden door de Moldau die door de stad stroomt, krijg je twee delen die van elkaar verschillen. Eén kant is duidelijk het oudst, en daar bevindt zich dan ook de oude stad. Ondanks vele invasies is het oude stadsplein relatief ongeschonden gebleven sinds de tiende eeuw. Hier vind je dan ook de meeste toeristen en kan het in de loop van de dag erg druk worden. Je wordt er omringd door prachtige gebouwen die symbolisch zijn voor de rijke architectuur in Praag.

Op dat oude plein kan je ook het oude stadhuis terugvinden. Daar zal je een grote klok zien die de trots van Praag is. Zorg dat je zeker eens op het uur aan die klok staat, want dan zorgt ze voor het nodige spektakel. De constructie komt uit de vijftiende eeuw en is in het verleden al gerepareerd. Vandaag is het de best bewaarde mechanische klok uit de Middeleeuwen.

Pexels

Bruggen

Praag is ook de stad van de bruggen. Die zijn noodzakelijk om de twee delen van de stad met elkaar te verbinden. Vanaf zo’n brug heb je een schitterend uitzicht op het kleurrijke Praag. Vandaar ook dat de bruggen zo populair zijn bij schilders. De bekendste is de Karelsbrug, en die is op zich al een meesterwerk. Charles IV liet de brug in 1357 bouwen. In de zeventiende eeuw werden standbeelden aan de brug toegevoegd. Neem je tijd om over deze brug te wandelen, want mooier wordt het niet. Geniet intussen van de schitterende schilderijen die kunstenaars er maken. Je kan ook altijd een kunstwerk kopen om er thuis van te blijven genieten.

Praag heeft zoals vele oude steden ook een kasteel dat over het centrum uitkijkt. Na een korte klim sta je voor de poorten van het indrukwekkende gebouw dat tegenwoordig de woning van de president van Tsjechië is. Het binnenplein mag je gratis bezoeken, maar voor de gebouwen kan je een combiticket kopen. Net zoals in Londen aan Buckingham Palace is er een wissel van de wacht. Dagelijks zie je de wachters elkaar om 12 uur aflossen op de tonen van Indiana Jones en andere populaire filmmuziek.

Heel veel mensen troepen iedere dag samen aan een beeldje van het kindje Jezus in het hart van de stad. Daar komen ze bidden en doen ze wensen in de hoop dat die zullen uitkomen. Het beeldje staat in een mooi versierd heiligdom. Waar het precies vandaan komt weet niemand, maar het zou al minstens uit de zestiende eeuw dateren.

Istock

Shoppen

Daarmee heb je alle verplichte dingen gezien, maar Praag heeft nog zoveel meer te bieden. Ontdek de verschillende wijken met een stadswandeling. De Joodse buurt is bijvoorbeeld de moeite, want al in de dertiende eeuw werden ze verplicht om in dit deel van de stad te gaan wonen. De synagogen zijn echt wel de moeite om eens te bezoeken. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de ellende die dit volk tijdens de geschiedenis, en dan vooral de Tweede Wereldoorlog, heeft moeten doorstaan.

Je vindt er voorts een pak mooie en verborgen straatjes die het verkennen waard zijn. De Golden Lane is zelfs heel mysterieus, aangezien hier alchemisten zouden hebben gewoond. Zij zochten naar manieren om gewoon materiaal in goud om te zetten. Niemand is echter zeker dat dit verhaal klopt. Wat wel zeker is: Franz Kafka heeft er twee jaar lang een huis gehad om er te schrijven.

Wie al eens in Oost-Europa geweest is, zal meteen merken dat er in Praag weinig te merken is van dat grauwe gevoel dat in veel landen en steden doet herinneren aan de Sovjet-Unie. Het voelt hier en daar een beetje Duits aan met een vleugje Wenen. Praag is dan ook vooral een mix tussen Oost-Europa en Beieren. Dat merk je ook in de winkelstraten van de stad, al is het wel aan te raden alert te zijn, zodat je niet wordt opgelicht. Je vindt er bijvoorbeeld veel juweliers waar je zeker nog kunt proberen afdingen, maar let op dat je niet zelf in de luren wordt gelegd.

Istock

Eten en drinken

Praag is één van de goedkoopste steden die je kunt bezoeken, dus het valt goed mee om hier te eten en te drinken. In de zomer is het zelfs nog voordeliger – hier lees je waarom. Tsjechië is één van de grootste concurrenten van België onder de bierlanden, al pakken zij vooral uit met pils. Dat ze over betere pils dan wij beschikken, daarover gaan we niet discuteren. Bestel je op café dus gerust een grote pint, en je zal merken dat je voor de prijs van één glas bij ons al vrij veel kunt drinken in Praag. Toch zal je niet snel dronken worden, want erg straf is het bier uiteraard niet.

Een belangrijke tip: blijf niet met een leeg glas aan tafel zitten, want dan zal er voor je het weet een ober of een serveerster komen vragen of je nog wat wil drinken. Of in veel gevallen brengen ze meteen nog een glas van hetzelfde. Van dorst ga je nooit sterven in Praag. Ook culinair heeft de stad veel te bieden. Het is veilig om je aan de Tsjechische keuken te wagen, want ook daar merk je veel Duitse invloeden. Voorts is het een stevige boerenkeuken die vooral op koude dagen in de winter best lekker kan zijn.

Istock

Verblijf

Zoals overal kan je naar Airbnb kijken, maar het mag geen probleem zijn om een betaalbaar hotel in Praag te vinden. Tip: kijk zeker ook eens aan de minder toeristische kant van het water, dus niet waar je de vele bezienswaardigheden zoals de oude markt terugvindt. Uiteindelijk is Praag een heel compacte stad en ben je overal te voet vrij snel. Heuvelachtig is het er wel, dus de kans bestaat dat je hotel aan de kant van het kasteel vrij hoog ligt. Dat is vooral ’s ochtends heel aangenaam wanneer je bergaf moet, maar na een lange dag is die klim soms een stevige kuitenbijter.

Wanneer ga je het best naar Praag? Het is zo’n stad die elk seizoen wel iets te bieden heeft en die er prompt ook anders gaat uitzien. In de winter kan het er koud zijn en sneeuwen, in het voorjaar is het er mooi wanneer de eerste bloemen voor kleur beginnen zorgen. In de zomer kan het behoorlijk warm zijn. Zelfs doorheen de dag verandert het uitzicht van Praag door zonlicht en schemering, zeker wanneer je over de Karelsbrug loopt.

Getty

Vervoer

In theorie kan je met de auto naar Praag, maar het lijkt logischer om het vliegtuig te nemen. Vanuit Brussel is het slechts een dik uur vliegen voor je aankomt. Het is ook niet zo moeilijk om goedkope tickets naar Praag te vinden. Let er wel op dat je vanaf de luchthaven nog vervoer moet vinden om aan je hotel te geraken. De luchthaven ligt toch nog een eindje buiten het centrum, en de metrolijn is niet aangesloten op de luchthaven. Al bestaan er wel taxidiensten in de vorm van shuttlebussen.

Getty
Nog niet overtuigd? Lees hier dan 19 redenen waarom een citytrip naar Praag echt de moeite is!

Gesponsorde artikelen