Colleen Ballinger (Miranda Sings) deelt “slechtste apologyvideo ooit” na beschuldigingen van grooming

YouTubester Colleen Ballinger, die vooral bekend is van haar alter ego Miranda Sings, ligt de laatste tijd zwaar onder vuur. Ze wordt daarbij beschuldigd van het groomen van minderjarigen waarbij ze hen ongemakkelijke vragen stelde en lingerie opstuurde. Nu deelde ze haar eerste reactie op de beschuldigingen. Het gaat om een video van 10 minuten die nu al “de slechtste apologyvideo ooit” wordt genoemd.

Colleen Ballinger is sinds 2008 actief op YouTube. Daar maakte ze video’s onder het alter ego Miranda Sings. Met dat typetje werd ze enorm populair met miljoenen volgers op verschillende accounts. Op dit moment is ze nog steeds aan het toeren als Miranda Sings. Onlangs kwam ze echter onder vuur te liggen door beschuldigingen van grooming.

Grooming

De eerste beschuldigingen verschenen in 2020, toen YouTuber Adam McIntyre in een video vertelde over zijn vriendschap met Colleen, die hij zelf “ongepast” noemt. Op dat moment was hij namelijk 13 tot 16 jaar oud, terwijl Colleen 27 tot 30 jaar oud was. McIntyre werd een fan van Miranda Sings en Colleen Ballinger in 2012, toen hij amper 9 jaar oud was. Hij werd een grote fan en startte in 2013 een Miranda Sings-fanaccount. In 2016 werd hij zo tijdens een livestream opgemerkt door Colleen Ballinger. In die stream beloofde ze om kleren op te sturen naar enkele van haar fans. McIntyre was een van de gelukkigen maar tot zijn verbazing kreeg de 15-jarige McIntyre gedragen ondergoed aan.

Hij werd vervolgens ook toegevoegd aan de chatgroep “Colleeny’s Weenies” met Colleen Ballinger en een aantal van haar fans. In die chat vroeg Ballinger hem wat zijn favoriete standje was en of hij nog een maagd was. In de groep vertelde Ballinger ook over haar relatieproblemen met haar toenmalige echtgenoot Josh Evans. Ze omschreef hem tegenover haar fans als emotioneel manipulatief. Deze fans, die grotendeels minderjarig waren, zagen dit als een oproep om haar toenmalige echtgenoot aan te vallen. In een recent interview met Huffington Post ontkent Evans de beschuldigingen en zegt hij dat niet wist dat de fans zaken ingefluisterd kregen door Ballinger zelf.

In 2020 reageerde Colleen al op de video van McIntyre, waarbij ze bevestigde dat ze haar ondergoed opstuurde naar McIntyre. “Ik weet niet welk deel van mijn brein ik miste op dat moment. Maar ik ben geen monster. Ik ben geen groomer.” Heel wat van haar fans sprongen toen voor haar in de bres waardoor McIntyre doodsbedreigingen kreeg.

Nieuwe beschuldigingen

Eerder deze maand deelde KodeeRants, een andere ex-fan, een video over Colleen Ballinger. Daarbij deelde ze screenshots uit de chatgroep “Colleeny’s Weenies” die het verhaal van McIntyre bevestigden. Daardoor deelde Adam McIntyre ook een nieuwe video waarin hij dieper in detail ging over de situatie.

Daarna volgde ook Johnny Silvestri met zijn verhaal. Hij leerde Colleen Ballinger kennen toen hij 15 jaar oud was. Ook hij kreeg een vriendschap met Ballinger, waardoor hij ook een jobje kreeg tijdens haar tour. Op dat moment was hij 22 jaar oud. Hij vertelt een incident waarbij Ballinger lachte met een fan die haar pronouns veranderde. Daarbij werd Silvestri aangespoord om mee te lachen, wat hij ook deed. Iets waar hij nu veel spijt van heeft. “Ik hoop dat mensen begrijpen hoe beïnvloedbaar ik was op dat moment. Daarnaast had ik ook het gevoel dat ik haar niet mocht tegenspreken omdat ik zo mijn job kon verliezen. Als ik niet zou meegaan in haar mopjes, nu ja, de dingen die zij grappig vond, dan zou dat dramatische gevolgen hebben voor mij. Ik vreesde voor m’n job.”

Reactie Colleen Ballinger

Woensdag deelde Colleen Ballinger haar reactie op de beschuldigingen. Ze deed dat in een video van zo’n tien minuten met de titel ‘hi’. In de video zit ze in de zetel en neemt ze een ukulele vast. Vervolgens begint ze een lied te zingen waarin ze de beschuldigingen ontkent. “Veel mensen zeggen dingen over mij die niet helemaal waar zijn. Maar het maakt niet uit of ze waar zijn, zolang het maar entertainend is, toch?” Vervolgens begint ze over de “toxic gossip train” naar “destination misinformation“.

Ze verklaart dat ze zingt omdat haar team gezegd heeft dat het beter is om niet te spreken over de beschuldigingen. “Ze hebben niet gezegd dat ik niet kon zingen wat ik wilde zeggen.” Vervolgend deelt ze wat zij “de feiten” noemt. Ze bevestigt daarbij dat ze gesprekken had met haar fans omdat ze “besties” wilde zijn met hen. “Misschien had ik sneller moeten inzien dat er grenzen zijn. Ik deelde misschien wat te veel in de groepsgesprekken”, zingt ze verder. “Maar ik heb dat al jaren niet meer gedaan, want ik ben veranderd en heb m’n verantwoordelijkheid opgenomen.”

Verder in de video geeft ze toe dat ze “ongepaste moppen” en “veel domme fouten” heeft gemaakt. Later ontkent ze ook dat schuldig is aan grooming. “Maar iedereen gelooft gewoon dat ik het soort persoon ben dat kinderen manipuleert en mishandelt. Maar het enige wat ik ooit gegroomd heb, zijn mijn twee Persische katten. Ik ben geen groomer, ik ben gewoon een loser die niet begreep hoe ze moest reageren op haar fans. En ik ben geen misdadiger ook al denken jullie dat omdat ik vijf jaar geleden een mop over een scheet heb gemaakt.” Die “mop over een scheet” verwijst naar een incident uit 2019, waarbij ze een jonge fan op het podium haalde. Ze haalde de benen van het meisje omhoog en trok ze open waarbij er een scheetgeluid te horen was. Het meisje, dat op dat moment een jurkje aanhad, liet nadien weten dat ze getraumatiseerd was door het moment.

“De slechtste apologyvideo ooit”

Heel wat mensen omschreven de video van Colleen Ballinger al als “de slechtste apologyvideo ooit”. En dat wil veel zeggen als het over YouTubers gaat, want om de haverklap moet daar iemand zich publiekelijk beschuldigen.

Ook klokkenluider Adam reageerde al op de video van Ballinger. “Hoe sterk Colleen me ook in diskrediet heeft gebracht en heeft uitgelachen. Ik ben blij dat haar video één ding heeft gedaan. Het heeft jullie allemaal getoond wat voor afschuwelijke vrouw ze is. Het masker valt af. Iedereen, maak kennis met de echte Colleen Ballinger.”

Meer
Lees meer...