Conservatieven winnen van links in Griekenland: Gouden Dageraad kopje onder

Nieuwe Democratie-leider Kyriakos Mitsotakis
epa

In Griekenland heeft de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie een absolute meerderheid gehaald bij de nationale verkiezingen. De partij haalde zo’n 40 procent van de stemmen. De huidige premier Alexis Tsipras van het linkse SYRIZA heeft zijn nederlaag ondertussen toegegeven en draagt wellicht vandaag nog de macht over.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar uit de officiële verkiezingsprognose blijkt dat het rechts-conservatieve Nieuwe Democratie veruit de grootste partij van Griekenland is. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. De machtsoverdracht zal vandaag al plaatsvinden. Partijleider Kyriakos Mitsotakis wordt de nieuwe premier van Griekenland.

Felicitaties van Tsipras en Erdogan

Zoals verwacht, verloor de huidige premier Alexis Tsipras de verkiezingen. Zijn partij zakte van 145 naar 86 zetels ten opzichte van 2015. Syriza blijft wel de tweede partij van het land.

Tsipras leed bij de Europese en regionale verkiezingen in mei al een nederlaag. Daarom schreef hij vervroegde verkiezingen uit. President Erdogan van het buurland Turkije was de eerste buitenlandse leider die Mitsotakis feliciteerde. Ook Tsipras feliciteerde hem al telefonisch.

epa

Economische beloften

De conservatieve Mitsotakis beloofde in de campagne dat het gemakkelijker zou worden voor bedrijven om handel te drijven in Griekenland. Ook wil hij Griekenland aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders, de bureaucratie aanpakken en de belastingen verlagen.

Gouden Dageraad onder kiesdrempel

KINAL, de “Beweging voor Verandering”, in feite een reïncarnatie van het socialistische PASOK, is de derde partij. Verder ziet het er naar uit dat de extreemrechtse Gouden Dageraad en Mera25 van oud-minister Yannis Varoufakis de kiesdrempel van 5 procent niet halen. In 2010 kwam Griekenland in een financiële crisis terecht. De Gouden Dageraad won toen aan invloed, maar het tijd lijkt nu definitief gekeerd.

epa

Gesponsorde artikelen