Left Right
scrollTop top

De SeaWorld-orka’s krijgen een dagje vrij … nadat 18-jarige orka sterft in haar bassin


De SeaWorld-orka’s krijgen een dagje vrij … nadat 18-jarige orka sterft in haar bassin

Opnieuw droef nieuws uit het SeaWorld-kamp: in SeaWorld San Antonio is een 18-jarige orka overleden. Unna, die geboren werd in SeaWorld en dus heel haar leven in een bassin doorbracht, kampte al sinds september met een een candida-infectie. In het wild leven vrouwelijke orka’s gemiddeld vijftig jaar.

“We are saddened to share the passing of Unna today”, laat SeaWorld weten op haar website. Unna werd al sinds september behandeld voor een candida-infectie.

“Unna had last van een resistente schimmel, candida, en het team had in samenwerking met vooraanstaande medische experts van over het hele land een behandeling ontwikkeld. Hoewel er indicaties waren dat de behandeling positief effect had, bleef de toestand van Unna ernstig en werd ze 24/7 behandeld. Candida, en andere schimmelinfecties, zijn te vinden bij wilde walvisachtigen. Een autopsie zal worden uitgevoerd om de uiteindelijke oorzaak van haar dood te bepalen.”

SeaWorld zegt dus dat candida voorkomt bij orka’s in het wild. Maar de schimmel komt blijkbaar toch veel vaker voor bij dieren in gevangenschap, die vaak te maken hebben met stress, chloorwater en antibiotica. Unna’s infectie was blijkbaar resistent tegen antibiotica, blijkt uit het persbericht van SeaWorld. Volgens ex-trainers krijgen de dieren vaak antibiotica toegediend, wat kan leiden tot inefficiëntie wanneer het écht nodig is.

Unna werd geboren in SeaWorld Orlando, en heeft dus heel haar korte leven in een bassin doorgebracht. Ze is 18 jaar geworden, in ’t wild worden vrouwelijke orka’s gemiddeld vijftig jaar. Alle orka-shows werden vandaag afgezegd. “This is a difficult time for the SeaWorld team and all of Unna’s many fans, and we thank you for your thoughts and well wishes.”

Unna is al de derde walvis die de afgelopen zes maanden gestorven is in het park. De tweejarige beluga Stella stierf in november aan gastro-intestinale problemen. En in juli stierf een drie weken oude beluga.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…