Deze Chrome-extensie pauzeert YouTube-video’s wanneer je wegkijkt van je scherm

Deze Chrome-extensie pauzeert YouTube-video’s wanneer je wegkijkt van je scherm

Een nieuwe extensie op Google Chrome zorgt ervoor dat video’s op YouTube automatisch pauzeren wanneer je ervan wegkijkt. De jonge ontwikkelaar van de extensie wil hier niet groot mee worden, maar wilde vooral de functies van Google Chrome testen. 

Mis je ook soms een stuk van een filmpje omdat je even afgeleid was? Dan is dat nu misschien verleden tijd. Want de Duitser Mattias Hemmingsson heeft een extensie ontwikkeld voor Google Chrome die ervoor zorgt dat je video op YouTube pauzeert zodra je wegkijkt van je scherm.

Hoe werkt het?

De extensie, toepasselijk FacePause genoemd, werkt via je webcam. Door de FaceDetector API, die nog in de experimentele fase zit bij Google Chrome, kon de Duitser zijn extensie ontwikkelen.

FacePause detecteert zo je gezicht en wanneer je wegkijkt, en dus je volledige hoofd draait of wegloopt, pauzeert het automatisch je video. Wanneer je terug recht naar je scherm kijkt, start de video opnieuw. Voorlopig is de gezichtsherkenning van Google nog niet geavanceerd genoeg om te werken wanneer je enkel met je ogen wegkijkt.

Creepy

Hoewel dit nog maar een simpele en onschuldige extensie is, toont het wel aan hoe sterk de mogelijkheden van de browser gegroeid zijn. We zullen waarschijnlijk niet al te lang meer moeten wachten tot Google Chrome de functie van gezichtsherkenning ook zelf uitrolt.

Zelfs de maker beseft dat zijn extensie creepy is, maar het was vooral zijn bedoeling om dit aan te tonen. “Ik vertrouw m’n webcam niet, ik heb hem afgedekt en ik vertrouw YouTube/Google ook niet”, schrijft Hemmingsson. “Dit is eerder een experiment om de technologie van Chrome te testen dan een product om dagelijks te gebruiken.

Test het zelf

Je kan de extensie hier downloaden. Maar wanneer je hem gedownload hebt, moet je het experimentele platform van Google Chrome activeren. Dat doe je door de volgende link te plakken in je adresbalk: chrome://flags/#enable-experimental-web-platform-features.

Daarna moet je je browser opnieuw opstarten en dan kan je het zelf uitproberen met eender welke video op YouTube. Dat doe je door in de rechter onderhoek van je scherm de extensie te activeren. Veel plezier!

Gesponsorde artikelen