Left Right
scrollTop top

Deze laatste move van HBO toont perfect aan waar de strijd tegen piraterij faalt


Deze laatste move van HBO toont perfect aan waar de strijd tegen piraterij faalt

De Amerikaanse betaalzender HBO is een groot slachtoffer van piraterij. De zender heeft met series als Game of Thrones dan ook kijkcijferkanonnen in huis. Maar soms kan je die internetpiraten echt geen ongelijk geven, zoals ook nu weer: mensen die moeite doen om te kunnen betalen, zijn de klos.

Nog niet zo lang geleden heeft HBO de nieuwe streamingdienst Now gelanceerd. Daarmee kan je de HBO-series bekijken, zonder dat je nog een kabelabonnement moet afsluiten. Hoewel de dienst enkel beschikbaar is in de Verenigde Staten, doen tv-fans wereldwijd moeite om de dienst betalend te bekijken. Ze sluiten een abonnement af, betalen mooi hun abonnementsgeld van 15 dollar per maand, en omzeilen met alomtegenwoordige trucjes (Hola, vpn-verbinding) de geoblokkade.

Maar net die personen, de mensen die moeite doen om de tv-series tegen betaling te bekijken, worden nu door HBO afgesloten. Website TorrentFreak meldt dat gebruikers uit verschillende landen, waaronder Canada, Duitsland, Australië en het Verenigd Koninkrijk, een brief hebben ontvangen van HBO. Daarin staat dat ze allemaal zullen afgesloten worden en ze hun abonnementsgeld niet terugkrijgen, tenzij ze kunnen bewijzen dat ze de dienst wel degelijk vanuit de Verenigde Staten gebruiken.

TorrentFreak

Regio’s

Uiteraard is dit niet alleen de schuld van HBO, maar ook van de aanbieders die hun content aan HBO verkopen. De contracten worden veelal per regio of land afgesloten, en als je die content buiten dat land wil aanbieden dan moet je daar extra voor betalen. Ook bij Netflix is het officieel verboden om de geoblokkade te omzeilen, maar zij ondernemen geen actie zolang mensen braaf hun abonnementsgeld betalen. En zo ga je ook effectief piraterij tegen.

HBO is in verschillende landen aanwezig, maar telkens via partnerbedrijven zoals Telenet in België of KPN in Nederland. Daardoor kunnen gebruikers niet rechtstreeks bij HBO een abonnement afnemen, maar moet er via die partner een duurder abonnement afgesloten worden, of kunnen de HBO-series enkel bekeken worden op bepaalde tv-kanalen die binnen een ander abonnement vallen.

Net om die tussenstap te schrappen, heeft HBO in de Verenigde Staten die Now-dienst gelanceerd. Zo kunnen klanten voor het eerst rechtstreeks bij de betaalzender een abonnement afsluiten, zonder eerst een kabelabonnement bij bedrijven als Comcast of Time Warner – de plaatselijke Telenet of Belgacom – te moeten betalen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…