Di Rupo: “Neen, Wallonië wordt niet geleid door communisten!”

“Een belediging voor de Waalse burgers” en “ongepast en kwetsend”. En ook, “de PS is in geen enkel opzicht communistisch”. Elio Di Rupo is boos op de Europese Commissie. De PS-voorzitter schrijft een brief om Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving Günther Oettinger op het matje te laten roepen. Want die had Wallonië “een microregio geleid door communisten” genoemd. 

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, krijgt post. Want PS-voorzitter Elio Di Rupo is boos. Op de Duitse Eurocommissaris voor de Digitale Portefeuille Günther Oettinger meer bepaald. Die had zich vrijdag in Hamburg bij een speech voor zakenlui laten gaan: hij noemde Wallonië “een microregio die wordt geleid door communisten, die heel Europa blokkeren”. Daarbij had Oettinger het over het Waals verzet tegen CETA.

En dus kruipt Di Rupo in z’n pen: “Oettinger heeft het Waalse volk en de vertegenwoordigers van onze regio beledigd. Wat hij zegt getuigt niet van kennis van de werkelijke politiek.” De uitspraken zijn volgens Di Rupo “ongepast en kwetsend”. Het is dus een belediging voor de Waalse burgers, zo schrijft hij. En de PS is in geen enkel opzicht communistisch is. Dat durven beweren “getuigt van een ernstige en zorgwekkende miskenning van één van de stichtende landen van de Europese Unie”.

Di Rupo wil nu dat Oettinger een berisping krijgt. En omdat hij niet kan achterblijven, eist cdH-voorzitter Benoît Lutgen meteen maar z’n ontslag.

Dat gaat er niet komen. Oettinger gaf via de krant Die Welt al uitleg: hij wilde in geen geval een bevolkingsgroep beledigen. En het zijn zaken die “in hun context moeten gehoord worden”. Maar Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, is niet echt onder de indruk van Lutgen z’n eis. Ze blijft achter de Duitse eurocommissaris staan.

Meer
Lees meer...