Dit moet je weten over lingerie

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising.

Net als bovenkleding hoort onderkleding bij ons dagelijkse leven. Je zou dus denken dat we er alles vanaf weten. Toch zijn er nog veel feitjes en fabels over lingerie en met name over het dragen van een bh. Wist je bijvoorbeeld dat de bh pas aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelt werd en dat de borsten van vrouwen in de verschillende landen ook erg verschillend van omvang kunnen zijn. En dat je niet alleen je mascara, maar eigenlijk ook je bh elke 6 maanden moet vervangen?

Wist je dat vrouwen in hun leven gemiddeld zes verschillende behamaten dagen. De cupmaat verandert uiteraard in je puberteit, maar kan ook onder andere veranderen door hormonen en zwangerschap. En aangezien je borsten voor een groot deel uit vet bestaan, heeft toename of afname van je gewicht ook direct invloed op je grootte van je borsten. 

All over the world

Wereldwijd zijn er behoorlijke verschillen in de grootte van borsten. Zo hebben de Engelse vrouwen gemiddeld de grootste cupmaat en Japanse vrouwen de kleinste. De vrouwen in China, Japan en Indonesië hebben vaker een cup A en de vrouwen in Rusland en Scandinavië hebben dan weer vaker een cupmaat die groter is dan de maat D. De Belgische vrouwen hebben gemiddeld een C-cup, maar ook steeds meer een cup D of groter. Door die verandering is er gelukkig ook steeds meer keuze in de grote bh-maten.

De sportbeha 

In 1975 werd de sportbeha ontworpen. Dat is dus nog helemaal niet zo lang geleden. Ook hierin komt steeds meer keuze, ook voor de vrouwen met een maatje meer. De Anita sport bh is er bijvoorbeeld van cup A tot K. En ja, ook voor kleine borsten is het goed om een bh te dragen.  Ook een kleinere boezem dient ondersteund te worden en heeft baat bij een goed zittende bh. Er zijn trouwens bepaalde types bh’s die extra flatterend zijn voor kleinere borsten zoals de sport bh met vulling. De vullingen in de bh geven de borsten een liftend push-effect, waardoor ze wat meer volume krijgen. 

Cupmaat

Het systeem waarmee je cupmaat wordt berekend, is bedacht in de jaren ’30. Toch draagt nog 70% van de vrouwen de verkeerde bh-maat, terwijl juist een goede ondersteuning zo belangrijk is. Het is een fabel dat een te kleine bh een push-up effect geeft. Een te kleine bh zit niet alleen erg oncomfortabel, het is ook nog eens heel slecht voor het borstweefsel. Het beste kun je elke keer als je een nieuwe bh koopt even checken of de maat nog goed is. Zit er een verschil op, doe het dan minstens elk jaar.

Rode lingerie

Wist je dat rode lingerie minder doorschijnt onder witte kleding dan witte lingerie? Maar wist je dan ook dat tijdens nieuwjaar de Italiaanse vrouwen rode lingerie dragen omdat dit volgens hen geluk brengt. En denk je dat jarretels alleen voor vrouwen zijn? Dan wist je vast nog niet dat mannen vroeger jarretels droegen om hun wapens in te dragen. 

Een goede houding

Een goede bh is dus erg belangrijk. Voor je borsten zelf, voor het comfort, maar ook voor je houding. Vooral vrouwen met grote borsten hebben vaak een verkeerde houding. Deels om de grootte te verbergen, maar ook omdat het gewicht meespeelt. Het is dan dus extra belangrijk om op je houding te letten. Dat kan je doen door een Eastpak rugzak te dragen in plaats van een schoudertas. Of om in elke winkelruit even te checken of je nog wel rechtsstaat. Het vragen van een vriend of vriendin om je even aan te tikken als je schouders gaan hangen, helpt ook heel goed. 

Meer
Lees meer...