Dit zijn de Griekse problemen in 6 deprimerende grafieken

Het is een belangrijke dag voor Griekenland, aangezien het lijkt alsof het vandaag om de onderhandelingen van de laatste kans gaat. Griekenland zegt dat het de leningen niet wil en kan terugbetalen op dit moment, het Internationaal Monetair Fonds en Europa houden voorlopig voet bij stuk. En dan dreigt het Griekse bankroet. Hier zijn zes statistieken die de huidige Griekse miserie tonen.

1. Dalende prijzen

Intussen dalen de consumentenprijzen in Griekenland al meer dan twee jaar. Tijdens de eerste jaren van de crisis probeerde Griekenland dat nog succesvol tegen te gaan door verhogingen van de btw, maar dat was uiteraard niet vol te houden. In een later puntje zie je bovendien dat de lonen veel sneller dalen dan de consumentenprijzen.

2. Vastgoedwaarde verdwijnt

In de Verenigde Staten waren dalende vastgoedprijzen het begin van de economische crisis, in Griekenland is het een gevolg. Tot 2010 wist het Griekse vastgoed z’n waarde al bij al nog redelijk te houden, maar sindsdien zijn de huizenprijzen echt wel in vrije val.

3. Gekelderd loon

Dat er in Griekenland een serieuze deflatie heerst in combinatie met een gigantische huizencrisis, kan uiteraard ook verklaard worden door de grote daling van de inkomsten van de Grieken. De mediaan van het netto-inkomen, zeg dus maar het jaarloon van de gemiddelde Griek, lag in 2010 nog op 11.963 euro, maar dat was in 2014 al gedaald tot 7.680 euro. Dat is een gemiddelde loonsverlaging van 4.283 euro per jaar, oftewel 35,8 procent.

4. Een kwart werklozen

Dat het loon van de gemiddelde Griek zo gigantisch naar beneden is gegaan, heeft uiteraard ook te maken met de torenhoge werkloosheidsgraad. Van de beroepsbevolking zit een kwart momenteel zonder werk, en bij jongeren ligt dat percentage nog veel hoger. In 2008, voor de crisis toesloeg, had Griekenland een werkloosheidsgraad van amper 7,8 procent.

5. Daling Bruto Binnenlands Product

Al die zaken hebben ertoe geleid dat het Griekse bbp opnieuw gedaald is van 242 miljard euro in 2008 naar 179 miljard in 2014. Dat is hetzelfde niveau als het land had in 2003. Maar ter vergelijking: het Belgische bbp is in diezelfde periode gestegen van 300 naar 400 miljard euro.

6. Vlucht van menselijk kapitaal

Voor de heropbouw op langere termijn is het echter erg negatief dat heel wat Grieken naar het buitenland verhuizen. Vaak gaat het bovendien ook om de rijkere, beter opgeleide Grieken die hun talenten in het buitenland wel kunnen laten betalen. Cijfers voor 2014 zijn er nog niet, maar in 2012 en 2013 vertrokken er per duizend inwoners tussen de zes en zeven Grieken naar het buitenland.

Meer
Lees meer...