Dit zouden de 20 beste bieren ter wereld zijn. En de meeste heb je zeker nog nooit gedronken

Dit zouden de 20 beste bieren ter wereld zijn. En de meeste heb je zeker nog nooit gedronken

Het was vorige week, op 7 augustus, de Internationale Dag van het Bier en daarvoor heeft de gespecialiseerde site RateBeer.com een selectie gemaakt van wat de beste bieren ter wereld zouden zijn. Het werd er eentje met veel Amerikaanse bieren, maar gelukkig ook met Belgen.

20. Aphrodisiaque (Dieu du Ciel) – Canada

We beginnen met een stout uit de Canadese stad Montreal. In het bier ontdek je smaken van vanille, donkere chocolade, bourbon (Amerikaanse whisky) en geroosterde mout. Het bier is relatief licht voor een stout: 6,5 procent alcohol. Daardoor is dit eigenlijk een ideaal dessertbiertje dat zich vlot laat drinken.

Bernt Rostad/Flickr

19. Saison Bernice (Sante Aidairius) – VS

Californië staat niet alleen meer bekend om de wijn, ze kunnen er ook bier brouwen. Dit biertje komt van de brouwers van de Sante Adairius Rustic Ales in Capitola. Het is een droog en verfrissend bier, gemaakt met lokale ingrediënten. Er is extra gist aan toegevoegd, zodat dit bier op de fles kan rijpen en op den duur zelfs een lichte zurige smaak krijgt. Ook dit bier klokt af op 6,5 procent alcohol.

Judi Oyama/Flickr

18. Grassroots Brother Soigné (Hill Farmstead) – VS

Nog een Amerikaans bier, deze keer uit Vermont. De smaak is een mix van limoen, hibiscus en bloedappelsien. Een zeer verfrissend biertje volgens experts, en ook helemaal niet zwaar. Met 5 procent alcohol ligt het niveau rond dat van een pintje.

Facebook Hill Farmstead

17. Beer Geek Breakfast (Mikkeller) – Denemarken

Bier tijdens het ontbijt? Bij de brouwerij Mikkeller uit Kopenhagen vinden ze dat dit moet kunnen. Ze bedoelen met de naam ook dat er koffiesmaak doorheen deze stout zit. Daarna zou dit bier naar een zoete smaak overhellen. Met ongeveer 7,5 procent alcohol is dit al meer een biertje om rustig van te genieten. Behoorlijk zwaar dus voor bij het ontbijt …

Peter Anderson/Flickr

16. Citra Single Hop Pale Ale (Hill Farmstead) – VS

Daar is de brouwerij uit Vermont weer. Hun bier valt blijkbaar in de smaak bij kenners, want ook de Citra Single Hop Pale Ale mag in deze straffe lijst staan. Het bier komt tot stand door de techniek van het drooghoppen toe te passen. Daardoor is dit een bitter bier. Ze gebruiken hiervoor een hopsoort uit de Pacific Northwest. Citra Single Hop heeft toetsen van grapefruit en sinaasappel. Met 5,5 procent alcohol is het een licht bier.

YouTube

15. What Is Enlightenment? (Hill Farmstead) – VS

Verrassing! Nog een bier uit dezelfde brouwerij. Voor z’n tweede verjaardag heeft de brouwerij dit bier gemaakt. Het is gehopt met simcoe en amarillo. Het bier heeft een aroma van sinaasappel en citrusvruchten, en het is heel zacht met 5,4 procent alcohol.

AdamChandler86/Flickr

14. Westvleteren Extra 8 (Sint-SIxtus Abdij) – België

Uiteraard mag Westvleteren niet ontbreken in dit lijstje, maar de tijd dat de trappist altijd bovenaan stond is toch voorbij. Als Belg hebben we er nog steeds heel wat voor over om dit bier, enkel verkrijgbaar in het klooster, op de kop te tikken. Het bier heeft een rijke combinatie aan smaken, met donkere vruchten, mout en chocolade. Uiteraard klopt het eerste Belgische bier meteen het hoogste alcoholpercentage tot nu toe in deze lijst: 8 procent.

Flickr/Bernt Rostad

13. Serendipity (New Glarus) – VS

Serendipiteit betekent dat je totaal onverwachts iets bruikbaars vindt, terwijl je eigenlijk op zoek bent naar iets anders. Zo is dit bier uit Wisconsin misschien ontstaan. Het bevat appel, cranberry en kersen, het bier rust op eiken vaten. Een fruitje biertje met 5,1 procent alcohol.

YouTube

12. Maple Bacon Coffee Porter (Funky Buddha) – VS

Schitterende naam voor een brouwerij: Funky Buddha. We moeten deze brouwers in Florida zoeken. Ook zij wilden een soort ontbijt in een glas maken, en dat is wel gelukt als je hoort wat hier allemaal in zit: esdoornsiroop, koffie en crème. De nasmaak zou iets unieks zijn. Het bier bevat 6,4 procent alcohol, dus toch maar weer niet mee overdrijven bij het ontbijt …

YouTube

11. Grassroots Legitimacy (Hill Farmstead) -VS

We begonnen ze al te missen, de brouwerij Hill Farmstead. Voor dit bier hebben ze citrushop uit de Pacific Northwest gebruikt. Het is gedrooghopt met simcoe-hoppen. Deze IPA is goudkleurig en heeft 6,7 procent alcohol.

Facebook/Hill Farmstead

10. Pliny the Elder (Russian River) – VS

Dit bier uit Californië heeft natuurlijk nog een broertje, Pliny the Younger. Die laatste is een triple IPA. De oudere, die deze lijst haalde, is een sterke en hoppige IPA, één van de populairste ter wereld. Met 8 procent alcohol.

Fred Rockwood/Flickr

9. Raspberry Tart (New Glarus) – VS

Dit fruitig biertje moet je eigenlijk heel koud in een Champagne-glas serveren. Op die manier haal je het maximum uit de frambozensmaak. De brouwerij haalt z’n frambozen uit de oogst in Oregon. Het bier rust in grote eiken vaten. Zoals het bij een fruitbier hoort, zit er niet veel alcohol in: 4 procent.

Nick Hudson/Flickr

8. Everett (Hill Farmstead) – VS

Remember, het is niet onze selectie, maar hier is Hill Farmstead alweer. Dit bier is genoemd naar de broer van de grootvader van de brouwers. Er zit Engelse en Duitse geroosterde mout in, evenals Amerikaanse hoppen en gist van de brouwerij zelf. Met een smaak van chocolade en koffie is het toch nog een vrij licht bier: 7,2 procent alcohol.

Facebook Hill Farmstead

7. PseudoSue (Toppling Goliath) – VS

Het mag duidelijk zijn dat de Amerikaanse bieren het goed doen. De brouwerij staat in Decorah, Iowa, dat voordien enkel bekend was omdat ze het grootste T-Rex-fossiel ooit hebben gevonden. Dit bier bevat aroma’s van grapefruit, citrus en mango. Vroeger zat er 5,8 procent alcohol in, maar de brouwers hebben laten weten dat dit naar 7 procent gaat stijgen.

Flickr/Peter Anderson

6. Gose Gone Wild (Stillwater)

Nog een Amerikaans bier, deze keer uit Baltimore. Gose Gone Wild, wel weer een heerlijke naam, is een bier dat in Duitse stijl is gebrouwen. Het is een sappig, hoppig bier met een erg laag alcoholpercentage: 4,3 procent.

Facebook Stillwater

5. Zombie Dust (Three Floyds) – VS

Alweer een mooie naam voor dit bier uit Indiana. De brouwers hebben citrushop uit de Yakima-vallei in Washington State gebruikt om deze pale ale te maken. Een verrassend hoppig bier met een alcoholpercentage van 6,2 procent.

YouTube

4. Susan (Hill Farmstead)

Geen top 5 mogelijk zonder Hill Farmstead. Susan is een IPA die helemaal aan de verwachtingen voldoet. Een kleine witte kraag met een smaak van citrustoetsen. Het bier bevat 6,2 procent alcohol.

YouTube

3. Framboos (3 Fonteinen) – België

Eindelijk nog eens een Belgisch bier om deze Amerikaanse parade te doorbreken. Framboos is meteen het hoogst genoteerde bier uit ons land. Dit lambic-bier uit Beersel is dan ook iets wat onze biercultuur nog steeds uniek maakt. Het bier bevat 5 procent alcohol.

Flickr/rcubed

2. Ann (Hill Farmstead) – VS

Helaas, we worden geklopt door wie anders dan Hill Farmstead. Ann is een mooie saison die ontstaat door hun Anna-bier te laten rijpen in Franse eiken wijnvaten. Het resultaat is een erg aangenaam bier waarin de honingtoetsen uit het origineel nog herkenbaar zijn. Het bier bevat 6,5 procent alcohol.

Facebook/Hill Farmstead

1. Wisconsin Belgian Red (New Glarus)

Op de eerste plaats staat nog een brouwerij die we al een paar keer zijn tegengekomen. Geen Belgisch bier, maar wel een fijne verwijzing naar de bakermat van al die Amerikaanse successen. Dit bier is gebrouwen met Door County-kersen. Het heeft een mooie robijnrode kleur en bevat slechts 4 procent alcohol.

YouTube
(Bronnen: RateBeer.com/Business Insider)

Gesponsorde artikelen