Dokters die te veel ziekteverlof voorschrijven, worden binnenkort aangepakt

Dokters die te veel ziekteverlof voorschrijven, worden binnenkort aangepakt

Een ziektedag in plaats van een examen meedoen, wordt in de toekomst net iets moeilijker. We kennen allemaal wel een dokter die sneller een ziektebriefje durft te schrijven. Zo’n dokters gaan het iets moeilijker hebben, want zij gaan verantwoording moeten afleggen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), wil een nieuw controlesysteem invoeren om dit beter te kunnen opvolgen. 

Maggie De Block wil verantwoording van dokters die te veel ziektedagen voorschrijven. In het kader van het Zomerakkoord van de regering, wil ze langer werken haalbaar maken door zachte landingsbanen.

Zo worden bijvoorbeeld flexijobs uitgebreid naar gepensioneerden en detailhandels. “Om langdurig zieke personen met een handicap de mogelijkheid te geven op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te gaan, wordt een apart kader gecreëerd.” Een controlesysteem voor dokters, zou ook veel doen volgens De Block.

Dokters op het matje

Wanneer je als dokter te veel ziekteverlof voorschrijft, word je op het matje geroepen. “Artsen zullen meer duidelijkheid krijgen over de manier waarop ze de afwezigheidsduur moeten vaststellen”, kondigt de minister aan. De regering wil een systeem waarin artsen worden vergeleken. “Op objectieve wijze zal worden vastgesteld, bij welke artsen de duur en het aantal periodes van arbeidsongeschiktheid afwijkt van deze bij artsen met een vergelijkbaar profiel.”

Volgens De Block kunnen er goede redenen bestaan voor die afwijkingen. “Als die redenen ontbreken, zullen de artsen verantwoording moeten afleggen.”

Zo’n systeem is niet onbekend en wordt al gebruikt. Dokters die bijvoorbeeld te veel slaapmiddelen voorschrijven, moeten zich ook verantwoorden. Alles wordt digitaal ingegeven, dus zo’n controle gebeurt ook veel makkelijker.

Gesponsorde artikelen