Duizelingwekkende cijfers over migranten die sterven op de Middellandse Zee 

Dit jaar zijn al zo’n 900 mensen overleden op de Middellandse Zee tijdens de oversteek naar Europa. Dat tegenover 17 mensen vorig jaar deze periode volgens de Verenigde Naties. 

Sinds het begin van dit jaar hebben al tienduizenden vluchtelingen van het Midden-Oosten en Afrika de meest gevaarlijke migrantenweg proberen afleggen. Ze willen allemaal de Middellandse Zee oversteken om in Europa te geraken. Velen onder hen ontvluchten de oorlogen.

Er wordt gevreesd dat eerder deze week honderden mensen het leven lieten. Afgelopen donderdag nog zijn 41 migranten overleden tijdens de oversteek.

Dit kaartje van The Guardian toont hoe groot de nachtmerrie is.

Record

Vorig jaar was een recordjaar, want bijna 220.000 vluchtelingen staken het water over en meer dan 3.500 van hen stierven tijdens de reis. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In 2015 hebben al meer dan 30.000 mensen de Middellandse Zee overgestoken.

Voor dit jaar wordt verwacht dat de cijfers hoger dan ooit zullen zijn. Dit jaar zijn al zo’n 900 mensen overleden of als vermist opgegeven tijdens de oversteek. Vorig jaar deze periode waren dat er nog maar 17. Meer dan twee derde van de kinderen die de reis maken, doet dat alleen. Dat tegenover slechts één op twee vorig jaar. Dat zegt Save the Children, een internationale niet-gouvernementele organisatie.

Meer vluchtelingen?

Zowel de VN als de Internationale Organisatie voor Migratie zien geen noemenswaardige stijging van migranten die zich aangeven in Europa dit jaar. Het is dus niet duidelijk of er meer mensen zijn die de oversteek wagen. Toch is het aantal ongelukken de laatste weken enorm gestegen en daar zit het goede weer voor iets tussen. En er worden nog meer boten verwacht die de Middellandse Zee gaan oversteken.

De belangrijkste reden waarom mensen de gevaarlijke route willen riskeren, is omdat ze de conflicten in hun thuisland willen ontvluchten. De Syrische burgeroorlog is ondertussen al vijf jaar bezig en in Libië blijft het geweld toenemen.

Gevaarlijker

De route over de Middellandse Zee is dodelijker dan ooit. Dat komt vooral omdat niemand zijn verantwoordelijkheid opneemt om de Mare Nostrum, de Italiaanse kustgarde die operaties voor migranten uitvoerde, te vervangen. Mensenrechtenorganisaties roepen de Europese Unie op het matje om zijn verantwoordelijkheden op te nemen. Ze eisen dat de EU een grote reddingsoperatie op poten zet om het probleem aan te pakken.

Getty Images

Sommige Europese landen vrezen echter dat het op poten zetten van een grote reddingsoperatie de migranten net zou aanmoedigen om de riskante reis te maken. “Maar het feit dat zo veel mensen, die zich volledig bewust zijn van de gevaren, de reis dodelijke reis toch maken, zonder hoop op reddingsacties, ondermijnt dat argument volledig”, zegt Judith Sunderland van Human Rights Watch.

Bron: BuzzFeed
Meer
Lees meer...