Eerste debat bij de Democraten: diverse kandidaten en bijzondere thema’s

Het eerste democratische debat naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 is een feit. De partij liet een eerste diverse groep van tien kandidaten hun visie geven over wat er met de Verenigde Staten zou moeten gebeuren na Donald Trump.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er weer aan. Binnen zestien maanden dan toch. Maar het startschot van de debatten werd gisteren gegeven. Tien democratische kandidaten kwamen tegenover elkaar te zitten om aan het hele land duidelijk te maken dat zij een nominatie voor de presidentsverkiezingen verdienen.

De diverse groep kandidaten

De kandidaten die op het podium klommen, vormden een enorm diverse groep. Onder hen waren maar liefst drie vrouwen (dat zijn er twee meer dan er ooit tegelijk aan een presidentiële debat hebben deelgenomen): Elizabeth Warren (senator), Amy Klobushan (senator) en Tulsi Gabbard (congreslid).

Elizabeth Warren Democratisch Debat
Elizabeth Warren, het enige democratische kopstuk in het eerste debat. Foto GettyImages

Zij werden vergezeld door zeven mannen, die door hun huidskleur de groep nog diverser maakten. Ze zijn namelijk niet allemaal blank. Julián Castro (voormalig minister van Huisvesting) zou zelfs de eerste Latinopresident kunnen worden, als hij genomineerd wordt. Hij stond samen op het podium met Bill De Blasio (burgemeester van New York City), Tim Ryan (congreslid), Cory Booker (senator), Beto O’Rourke (ex-congreslid), Jay Inslee (gouverneur van Washington) en John Delaney (ex-congreslid).

Klimaat is een noodgeval

Tijdens het debat ging het maar liefst zeven minuten over de klimaatcrisis. Dat is niet speciaal, zou je denken, maar niets is minder waar. Die zeven minuten zijn namelijk meer dan het in alle debatten van de presidentsverkiezingen van 2016 samen over het milieu is gegaan.

Dat heeft een reden: het debat vond plaats in Miami. En die stad wordt gezien als één van de meest bedreigde door de klimaatverandering. Jay Inslee heeft van het klimaat de focus van zijn campagne gemaakt. Hij noemt de klimaatverandering een crisis, een noodgeval en beweert dat het nu de laatste kans is om die op te lossen.

Gezondheid en migratie zijn ‘saai’

Huidig president, Donald Trump, volgde het debat op de voet. Tijdens de live-uitzending liet hij via Twitter de hele tijd weten wat hij over de onderwerpen en meningen dacht. Toen het over gezondheid en migratie ging, tweette hij het veelzeggende ‘SAAI!’.

Julián Castro vindt migratie een belangrijk onderwerp. Hij wil de grenzen decriminaliseren en zoekt daarvoor hulp bij Beto O’Rourke, die ook op migratie focust tijdens zijn campagne. Die probeerde zijn visie te behouden, maar tegelijk geen beloftes te maken.

Technische storing

Het debat verliep technisch vlot, afgezien van een korte storing bij de microfoon van een van de moderatoren. Televisiezender NBC schakelde onmiddellijk over naar een reclameblok om het probleem te verdoezelen.

Dat is Donald Trump niet ontgaan. Hij tweette dat de zender beschaamd zou moeten zijn over de technische storing in het midden van het debat. Hij noemde het probleem “hoogst onprofessioneel” en “passend bij een Fake News Organization, wat ze zijn”.

Vanavond tweede debat

Op donderdagavond (in de Verenigde Staten) wordt een tweede livedebat onder de democratische kandidaten uitgezonden. De tien die zich dan willen profileren als de beste nominatie zijn: Joe Biden (voormalige vicepresident), Bernie Sanders (senator), Kamala Harris (senator), Pete Buttigieg (burgemeester van South Bend, Indiana), Kirsten Gillibrand (senator), Michael Bennett (senator), John Hickenlooper (ex-gouverneur van Colorado), Eric Salwell (congreslid), Marianne Williamson (auteur) en Andrew Yang (tech-ondernemer).

Hoe ziet het er nu uit?

Voorlopig leidt voormalig vicepresident Joe Biden alle polls. Na hem komen Bernie Sanders en Elizabeth Warren in een nek-aan-nekrace. De verliezers in de peilingen zijn op dit moment Kamala Harris en Pete Buttigieg. Dat komt waarschijnlijk doordat niet alle Amerikanen hen kennen. De debatten kunnen voor hen dan een groot verschil maken.

Meer
Lees meer...