Er is écht een link tussen de pil en depressie en de cijfers zijn onthutsend

In België neemt veertig procent van de vrouwen de pil, da’s tachtig procent van de dames die op zoek zijn naar anticonceptie. Maar nu heeft een nieuwe studie aangetoond dat er een duidelijke link is tussen hormonale anticonceptie en depressie. Da’s een vraag die veel vrouwen zich al jaren stellen, maar deze studie geeft dus een duidelijk antwoord.

Een grote Deense studie bewijst eindelijk waar veel vrouwen al langer vragen bij stellen: er is een link tussen depressie en de pil nemen. Het is te zeggen: er is een link tussen hormonale contraceptie en depressie, want ook het hormoonspiraaltje en de vaginale ring scoren slechte punten.

De studie werd gedurende dertien jaar uitgevoerd op maar liefst een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en de 34, wat het meteen de meest grootschalige studie ooit maakt. En de resultaten zijn vrij duidelijk. Vrouwen aan de pil hebben tot 35% meer kans om depressief te worden, en voor wie dacht dat de mini-pil soelaas zou brengen, die heeft het mis. De minipil scoort namelijk slechter dan de gewone combinatiepil.

iStock

Creepy cijfers

Ook leeftijd maakt een verschil: tieners hebben substantieel meer last van depressie, de pil geeft hen daar 80 (!) procent meer kans op. Dat zijn onthutsende cijfers, zeker in een wereld waarin de pil anticonceptiemiddel nummer één is. Maar het nieuws wordt nog slechter, want andere hormonale contraceptiva, zoals het spiraaltje en de ring, die de laatste jaren weer opkomen, zouden nog veel slechter zijn. Nochtans worden die vaker voorgeschreven om de neveneffecten van die hormonen te minimaliseren.

De onderzoekers laten ook weten dat, omdat dokters minder geneigd zijn om depressieve vrouwen en meisjes de pil voor te schrijven, de reële cijfers waarschijnlijk nog wat hoger liggen.

Pillsplaining

Voor veel vrouwen komt dit nieuws niet als een verrassing. Integendeel, veel vrouwen gaan de laatste jaren van de pil af, deels omdat ze de moodswings die de pil meebrengt, beu zijn, maar ook omdat de goesting er van overgaat. Nochtans deden veel artsen die stemmingsschommelingen, zeker bij tieners, af als ‘normale emoties‘. Mis poes, zo blijkt, en een mooi voorbeeldje van pillsplaining.

En daar zit hem dus in het probleem. Want dit is wel de grootste, maar niet de eerste studie die aantoont dat er een link tussen hormonen en depressie is. Maar al te vaak wordt zo’n link door, mannelijke, artsen weggeduwd. Het is een neveneffect, iets dat je er bij moet nemen in ruil voor een beetje controle over je familieleven.

Maar vrouwen zijn maar zes dagen per maand vruchtbaar, tegenover mannen die … altijd vruchtbaar zijn. Hoe zit het dan met de mannenpil? Wel, toen het WHO de mogelijkheid van een mannenpil onderzocht, bleek uit de resultaten dat het niet goed is voor het emotionele welzijn van mannen om aan zo’n pil te gaan. Kan best, tot dan zitten vrouwen blijkbaar met de gebakken peren.

Op naar een alternatief, of zijn jullie blij met de pil?

Bronnen: The Guardian, JAMA

iStock
Meer
Lees meer...