Erger dan de Russen ondertussen: in India zijn ze zich letterlijk en figuurlijk aan het doodzuipen

Erger dan de Russen ondertussen: in India zijn ze zich letterlijk en figuurlijk aan het doodzuipen

In het noordoosten van India zijn zeker 89 mensen om het leven gekomen door het drinken van vergiftigde alcohol. Nog eens 200 anderen liggen in het ziekenhuis en veel van hen zijn er bijzonder erg aan toe. In India komt het steeds vaker voor dat doden vallen door het drinken van illegaal gebrouwen alcohol. Het gaat dit jaar al om honderden slachtoffers. Maar het land heeft tout court een mega-probleem met alcohol.

India is een enorme inhaalbeweging aan het maken op economisch vlak, maar dat gaat gepaard met serieuze problemen. De luchtvervuiling is zo erg in een aantal megasteden dat als je er een dag rondloopt, dat voor je longen neerkomt op het roken van 40 sigaretten.

Alcohol is een ander, zij het minder belicht probleem. Het is nochtans zo erg dat de Wereldgezondheidsorganisatie in een speciaal rapport vorig jaar aan de alarmbel trok. 57 miljoen Indiërs, of 5,2% van de bevolking, is zo zwaar alcoholverslaafd dat ze dringend medische behandeling nodig hebben. 160 miljoen Indiërs tussen 10 en 75 jaar oud drinken zich dagelijks dronken volgens schattingen. Eén op drie van hen zal sterven aan de gevolgen van dat misbruik.

Alcoholconsumptie is in India gewoonweg meer dan verdubbeld sinds 2005. Toen dronk de Indiër gemiddeld 2,4 liter per jaar, in 2010 was dat al 4,3 liter en nu zit het al aan 6 liter. Daarbij moet nog iets belangrijks worden opgemerkt: dat is een gemiddeld per capita. Weet dat alcohol in India, veel meer dan bij ons bijvoorbeeld, een mannenzaak is. En geen klein beetje. De verhouding man-vrouw in termen van alcoholgebruik is 17:1.

Naar schatting tussen drie en vier miljoen Indiërs drinken zich elk jaar dood. 51 op 100.000 Indische mannen hebben levercirrose. 181 op 100.000 lijden aan een vorm van kanker veroorzaakt door alcohol. Dat zijn Russische cijfers.

40% illegaal gestookt

Het grootste probleem om alcoholmisbruik in het land te beteugelen, is dat er geen centrale maatregelen worden genomen door de overheid. En dan is er dit: van de naar schatting vijf miljard liter alcohol die elk jaar in India wordt geconsumeerd, wordt ongeveer 40% illegaal geproduceerd. Arme mensen kunnen drank van bekende merken niet betalen en zoeken vaak hun heil in illegale drankjes, die veel goedkoper zijn.

In India komt het steeds vaker voor dat doden vallen door het drinken van illegaal gebrouwen alcohol. Het gaat dit jaar al om honderden slachtoffers. Deze week zijn al zeker 89 mensen gestorven door het drinken van een drankje waarin methylalcohol zit, een chemische stof die het centrale zenuwstelsel aanvalt. Volgens een lokale politiefunctionaris zijn de slachtoffers vooral medewerkers van twee theeplantages in de staat Assam. Verschillende mensen raakten na het drinken van de drank onwel en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Door diezelfde “lading” liggen zeker 200 mensen in het ziekenhuis, en voor veel van hen ziet het er naar verluidt niet goed uit. Het slachtofferaantal stijgt trouwens hallucinant snel. Volgens de gezondheidsminister van de staat Assam, Himanta Biswa Sarma, komt er elke tien minuten een nieuwe melding. Eerder deze maand kwamen nog 79 mensen om bij twee incidenten in het noorden van India.

57 miljoen Indiërs, of 5,2% van de bevolking, is zo zwaar alcoholverslaafd dat ze dringend medische behandeling nodig hebben. 160 miljoen Indiërs tussen 10 en 75 jaar oud drinken zich dagelijks dronken volgens schattingen. Eén op drie van hen zal sterven aan de gevolgen van dat misbruik. 

Gesponsorde artikelen