EU-lidstaten gaan dezelfde corona-kleurencodes gebruiken

Alle Europese lidstaten hebben beslist om dezelfde criteria te gebruiken om landen van een kleurencode te voorzien in het kader van de coronacrisis. Momenteel gebruiken alle 27 EU-landen hun eigen criteria en dat maakt het heel verwarrend.

De nieuwe overeenkomst heeft de EU te danken aan Europees commissaris Didier Reynders (MR). Hij stelde vorige maand voor om een uniforme kleurencode in het leven te roepen. Die nieuwe afspraak is geen regel, maar een aanbeveling. Toch is Reynders ervan overtuigd dat de lidstaten die wel zullen volgen.

De nieuwe criteria zullen de landen in Europa opdelen in 4 kleurencodes: groen, oranje, rood en grijs. Grijze landen zijn landen die minder dan 300 tests per 100.000 inwoners uitvoeren. Da’s een belangrijke onderverdeling, want het aantal uitgevoerde tests verschilt heel sterk van land tot land.

Groene landen

Landen die een groene kleurencode krijgen, zijn landen waar minder dan 25 inwoners op 100.000 besmet raakten met het coronavirus de voorbije twee weken. Minder dan 4 procent van de afgenomen tests moet ook positief zijn.

Oranje landen

Wanneer dat percentage onder de 4 blijft, maar tussen de 25 en 150 inwoners op 100.000 besmet raakten met het virus, krijgt een land een oranje kleurencode. Een andere reden voor een oranje code is wanneer er meer dan 50 op 100.000 inwoners besmet blijken en meer dan 4 procent van de coronatests positief is.

Rode landen

Een EU-lidstaat krijgt een rode kleurencode wanneer de voorbije twee weken meer dan 50 inwoners op 100.000 besmet raakten met het virus én meer dan 4 procent van de afgelegde tests positief is. Ook wanneer meer dan 150 op 100.000 inwoners besmet is, kleurt dat land rood.

Geen terugkeer-regels

De EU heeft dus algemene criteria opgelijst. Maar de lidstaten moeten niet dezelfde regels opleggen aan mensen die uit een rode zone terugkeren. Sommige landen verplichten dan een coronatest, andere zetten mensen in quarantaine, en nog andere landen combineren de twee. De EU heeft wél afgesproken dat er geen maatregelen gelden voor wie uit een groene zone terugkeert.

De Europese landen hebben ook afgesproken dat niemand z’n grenzen sluit. Bovendien mag niemand verboden worden om een land binnen te komen. Daarnaast worden maatregelen ook bepaald naargelang het land waaruit mensen op dat moment komen of terugkeren. Die zijn dus niet afhankelijk van iemands nationaliteit.

Meer
Lees meer...