Frank Deboosere is het beu: we kunnen maar beter stoppen met de zomertijd

Dit weekend mogen we de klok weer een uurtje terugdraaien in de nacht van zaterdag op zondag. Hoera, langer slapen! Maar weerman Frank Deboosere is niet zo blij met het zesmaandelijkse gepruts met de klok, en pleit er dan ook voor om de achterhaalde zomertijd af te schaffen.

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om energie te besparen, maar intussen hebben al vele studies aangetoond dat er geen energiebesparing bij komt kijken. Voor ons bioritme is dat geschuif met uren trouwens al helemaal faliekant, zeker omdat onze zomertijd een dubbele zomertijd is, aangezien we eigenlijk zouden moeten gelijklopen met de Britse klok. Dat schrijft Deboosere op zijn eigen site.

Omwille van die dubbele zomertijd, kloppen termen als middag en middernacht niet bij ons. Middag is letterlijk het midden van de dag, en middernacht het midden van de nacht. Maar het midden van de dag (het moment waarop de zon het hoogst aan de hemel staat) valt in de zomer rond 13.45 uur, en het midden van de nacht om 1.45 uur. De nachten beginnen in de zomer daardoor ook heel laat, waardoor jonge kinderen op klaarlichte dag al moeten gaan slapen.

Files

Het hele jaar door wintertijd zou niet alleen positief zijn voor ons bioritme, maar ook voor andere zaken. De meeste pendelaars die met de wagen naar het werk rijden, weten het wel: oktober is de filemaand bij uitstek. En dat ligt heus niet alleen aan het feit dat er in oktober meer auto’s dan in de rest van het jaar op de baan zijn.

Door het zomeruur moeten we de ochtendspits in volledige duisternis afleggen, en dat is echt wel problematisch in deze tijd van het jaar. Het herfstweer, met veel regen en ochtendmist, zorgt op zichzelf al voor gevaarlijke taferelen. Dat wordt alleen maar erger gemaakt door de ochtendspits volledig in donkere omstandigheden te moeten rijden. In de zomer valt de avondspits dan weer op het heetste moment van de dag, waardoor er ernstige ozonoverlast veroorzaakt wordt.

Laat mensen zelf kiezen

Het voorstel van Frank? Behoudt de wintertijd het hele jaar door, maar laat mensen zelf beslissen of ze tijdens de zomermaanden een uur vroeger beginnen te werken. Dat heeft niet alleen voordelen voor de gemoedstoestand van de werknemers, maar zal ook nog eens de spits meer spreiden waardoor er minder files en minder vervuiling zijn, en we meer tijd en geld zullen besparen dan met de zomertijd.

Meer
Lees meer...