Peilingen, onthoudingen en besluiteloosheid: wat je moet weten over de nakende Franse presidentsverkiezingen

Op zondag 10 april worden 47,9 miljoen Fransen naar de stembus geroepen om de volgende president van de Republiek te verkiezen. Momenteel zitten 12 kandidaten in de race, maar slechts een handvol daarvan maakt kans om het tot de tweede ronde te schoppen.

De laatste peilingen

Hoewel de uittredende president Emmanuel Macron wel terrein verliest, staat hij nog steeds op kop in alle peilingen. Volgens de barometer van OpinionWays voor CNEWS zegt 27 procent van de Fransen op maandag 4 april dat ze om Macron zouden stemmen. In een peiling van Elabe, gepubliceerd door L’Express/BFMTV/SFR, is de president, die zich kandidaat stelt voor zijn partij La République en Marche (LREM) goed voor 28,5 procent.

Hij wordt gevolgd door Marine Le Pen, die kandidaat is voor Rassemblement National. Zij haalt 22 procent van de stemvoorkeuren. Le Pen lijkt, na een forse uitdaging door Éric Zemmour, terug stevig in het zadel te zitten op precies het juiste moment. Ze heeft nu een mooie voorsprong op de derde kandidaat, Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise), die tussen de 14 en 15 procent schommelt. Éric Zemmour (Reconquête!) en Valérie Pécresse (Les Républicains) vallen allebei onder de grens van 10 procent, met respectievelijk 9,5 en 8,5 procent van de stemmen in de peilingen.

Zoals verwacht stranden alle andere kandidaten onder de 5 procent: Yannick Jadot haalt 4,5 procent, Fabien Roussel 3,5 procent, Nicolas Dupont-Aignan en Jean Lassalle 2,5 procent, Anne Hidalgo en Philippe Poutou 1,5 procent en Nathalie Arthaud 0,5 procent. Aangezien deze kandidaten er niet in zullen slagen het naar de tweede ronde te schoppen, blijven deze kandidaten hun ideeën verdedigen om toch nog een solide oppositiebasis uit te kunnen bouwen voor de komende vijf jaar.

Wat de tweede ronde betreft, lijkt het dus een strijd tussen Macron en Le Pen te worden. Uit dat duo zou die eerste 53 procent van de stemmen halen, Le Pen haalt in de peilingen 47 procent. Of het tot een verenigd Republikeins front zal moeten komen tegen de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen is nog niet duidelijk.

Onthouding

Volgens Ipsos geeft 30 procent aan dat ze niet zeker zijn of ze wel gaan stemmen, dat is een recordgetal voor Franse presidentsverkiezingen. De onthouders wijzen op “het gebrek aan nieuwigheden” als voornaamste reden waarom ze zo gedesinteresseerd zijn. Zo’n 24 procent van de respondenten zegt dat “de kandidaten dezelfde zaken zeggen als voor de vorige verkiezingen, en er niks nieuws te merken is aan hun standpunten”. Nog wordt gezegd dat “het spel al gespeeld is, er is geen spanning voor de uitslag”. Voor 20 procent van de ondervraagden komt het electorale aanbod “niet overeen met hun ideeën” of zijn de kandidaten “niet geschikt voor de functie”. Zoals vaak het geval is, is de graad van onthoudingen het hoogst bij de laagste inkomens. In Frankrijk zijn kiezers echter niet verplicht om te gaan stemmen zoals in België.

Onbeslist 

Een andere groep die een beslissende impact kan hebben op de verkiezingen zijn degenen die nu aangeven nog niet te weten op wie ze zouden stemmen. Volgens een peiling genomen op vrijdag 1 april zou 37 procent van de kiezers er nog niet helemaal uit zijn naar wie hun voorkeur gaat. Dat is het equivalent van 12 miljoen stembiljetten. Deze mensen zullen zeker naar de stembus trekken, maar kunnen tot op het laatste moment nog van beslissing veranderen. 

Die groep is vooral aan de linkerkant aanwezig. Bijna 6 op de 10 kiezers van Yannick Jadot (Les Verts), Anne Hidalgo (PS) en Fabien Roussel (PCF) onbeslist. Onbesliste kiezers zijn meestal vrouwen.

Fransen in België

Voor wie gaan de Fransen in België stemmen? Bij de expats die in ons land verblijven is een duidelijke winnaar te merken: Emmanuel Macron. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos op RTL-Info. De uittredende president zou in de eerste ronde 54 procent van de stemmen krijgen, tegenover 12 procent voor Marine Le Pen. Op de derde plaatsvinden we verrassend genoeg Anne Hidalgo met 8 procent van de stemmen. 

Voor Jean-Luc Mélenchon (6 procent) en vooral Valérie Pécresse (1 procent) is bij de Belgische Fransen slechts weinig interesse.

Ook in de tweede ronde geniet Macron de absolute voorkeur bij de Franse expats in België. Daar haalt hij 80 procent van de stemmen, ongeacht wie tegenover hem zou staan. Zo’n 12 procent van de expats in België zegt zich te onthouden, tot 40 procent blijft onbeslist.

(jvdh)

Meer
Lees meer...