Gebruiken chirurgen binnenkort superlijm van slakkenslijm?

Slakkenslijm

Toegegeven, als je dat laatste stukje van een Ikea-meubel in elkaar wil steken en je komt net die ene vijs tekort, dan wil je het boeltje toch gewoon aan elkaar lijmen. Al gedacht om daarvoor slakkenslijm te gebruiken? Klinkt bizar, maar dat is wat chirurgen binnenkort willen gebruiken om operaties te vergemakkelijken. 

Slakken hebben ongetwijfeld hun plaats in de wereld, maar wij zijn ze liever niet verschijnen. Toch zijn onderzoekers nu naarstig op zoek naar één specifieke soort: de Dusky Arion. Want die secreert een specifiek soort slijm dat ze nu willen gebruiken als een soort superlijm bij operaties. Nog een goede reden om niet op de operatietafel te belanden.

De wonderen van de natuur

Oké, het klinkt dan wel vies, eigenlijk is het niet zo onlogisch. Professor Donald Ingber, directeur van het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering in de VS, laat weten aan Metro dat “de natuur vaak al een manier heeft gevonden om gewone problemen op te lossen. Het is gewoon een kwestie van op de juiste plaats te kijken en een goed idee herkennen als je er één ziet.”

Niet écht slakkenslijm, jongens

De Dusky Arionslak lijmt zichzelf aan een oppervlak als ie zich bedreigd voelt door een aaseter. Of dat het beste idee is, laten we in het midden, maar testen hebben intussen bewezen dat een soort lijm die de moleculaire structuur van het slijm nadoet, een gat in het hart van een varken kon sluiten en ook in de lever halve mirakels kon verrichten. En, wie oplet heeft dus ook al gezien dat het dus niet het effectieve slakkenslijm zal zijn dat op je lever wordt gelegd, maar een synthetisch duplicaat. Niet té veel zorgen maken dus.

De lijm zou dus eerder het equivalent van een plakker voor een wondje kunnen zijn, of een injectie die serieuzere gevallen behandeld. Clever!

Gesponsorde artikelen