Geeft Sony ons bij de PS5 eindelijk backwards compatibility? Nieuw patent doet het beste vermoeden

Gaan we op de PS5 eindelijk ook oudere PlayStation-games kunnen spelen? Een nieuw patent lijkt daar toch op te wijzen. Sony heeft recent een nieuw patent ingediend voor een nieuwe methode om hun apparaten te laten uitmaken of iets gemaakt is voor oudere hardware of niet. Dat kan natuurlijk op al hun producten worden toegepast, maar vooral wie het patent indiende, doet PlayStation-fans hopen: niemand minder dan de grote man achter de PS4, Mark Cenry.

Het zal nog een tijdje wachten zijn op de nieuwe PlayStation, maar een nieuw patent lijkt alvast te wijzen op een eigenschap van de nieuwe console die veel gamers wel zullen kunnen smaken. Sony heeft namelijk een patent ingediend voor een nieuwe methode waarmee haar apparaten zullen kunnen bepalen of een toepassing al dan niet een zogenaamde legacy application is.

Legacy application is een technische term die wordt gebruikt om programma’s aan te duiden die eigenlijk ontworpen zijn voor oudere hardware. Het nieuwe patent van Sony beschrijft een systeem dat het mogelijk maakt om die legacy applications te spotten en ook te laten draaien op nieuwe apparaten.

Mark Cenry

Sony is natuurlijk een enorm bedrijf, dat in vele sectoren opereert, dus zou dit op eender welk product in hun gigantische repertoire kunnen worden toegepast. Maar honhanko-alt, de Japanse website die het eerst berichtte over het patent, merkte ook op wie het patent had ingediend. Dat was niemand minder dan Mark Cerny, de man die aan het hoofd stond van de productie van de PlayStation 4 en die volgens verschillende geruchten ook meewerkt aan de nieuwste Sony-console. Volgens het patent wordt de nieuwe methode zelfs volledig toegeschreven aan Cerny.

Als het patent er inderdaad voor zorgt dat de nieuwe methode zal worden opgenomen in de PlayStation 5, dan zullen PlayStation-fans voor het eerst ook echt backwards compatibility krijgen, iets waar ze al jaren om smeken. Er deden al langer geruchten de ronde over mogelijke backwards compatibility bij de nieuwe PS5, maar zo concreet als dit patent is het nooit geweest. Het patent bevestigt die backwards compatibility natuurlijk nog niet officieel, maar alles lijkt toch te wijzen naar de nieuwe PlayStation-console. En dat betekent enorm slecht nieuws voor de grote concurrent, Xbox.

Console wars

Want Sony is al een hele tijd baas in consoleland. Zo bereikten ze deze maand nog een indrukwekkende mijlpaal: hun PlayStation 4 ging al meer dan 91 miljoen keer over de toonbank. Het hoort daardoor bij de best verkochte home consoles ooit. Ze moeten enkel nog de Wii (101,63 miljoen verkochte exemplaren) en hun eigen PlayStation (102,49 miljoen) en PlayStation 2 (meer dan 155 miljoen) laten voorgaan. Van Xbox is in dat rijtje hoegenaamd geen sprake.

Microsoft deed daarom iets dat ze eigenlijk al een tijdje hadden afgezworen: cijfers vrijgeven. Al sinds 2015 weigeren ze verkoopcijfers bekend te maken en houden ze het op relatieve cijfers die moeten aantonen dat het bedrijf wel blijft groeien. Maar heel recent gingen ze dus tegen die aanpak in en kondigden ze toch verkoopcijfers aan: 41 miljoen Xbox One’s zouden er wereldwijd zijn verkocht, nog niet de helft van de PS4 dus.

En dat is niet onlogisch. De PlayStation 4 was van het begin af aan goedkoper én ook krachtiger dan de concurrent van Microsoft. Pas met de komst van de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X nam het bedrijf van Bill Gates een voorsprong qua kracht, maar de meerprijs die het daarvoor aanrekende, zorgde ervoor dat het grote publiek bij Sony bleef hangen. Reken daar nog een indrukwekkende line-up aan PlayStation-exclusives bij (bekijk hier onze top tien van beste games exclusief voor PlayStation 4) en je weet dat de PlayStation 4 een topformule heeft die voorlopig niet te kloppen valt.

Backwards compatibility

De Xbox One heeft echter één groot voordeel op PlayStation en dat is de door gamers vaak gelauwerde backwards compatibility. Op een Xbox One kan je zo ook games spelen van z’n twee voorgangers, de Xbox 360 en de eerste Xbox. Toegegeven, niet elk Xbox-game is speelbaar op een Xbox One, maar Microsoft zorgde er toch voor dat honderden oude games te spelen zijn op hun nieuwste console.

Dat in grote tegenstelling tot Sony, die er de laatste twee consoles bij zweerden om alle games exclusief voor die platforms te maken. Dat wil zeggen dat PlayStation-fans die graag nog eens een oude klassieker wilden ontdekken, daarvoor ook telkens de bijpassende console moesten aanschaffen. Je kan via PlayStation Now wel PS3-games streamen op je PS4 maar daar betaal je uiteraard voor.

Mocht Sony nu die stap dus wel durven zetten, lijkt het voor Xbox nu al een heel pijnlijke nieuwe console wars te gaan worden. Gates en co zullen al met iets fenomenaal op de proppen moeten komen, of de nieuwe console Mad Box zou vriend en vijand moeten verrassen, willen ze PlayStation van hun troon stoten.

Meer
Lees meer...