Geen verhoogd risico op bloedklonters bij tweede dosis AstraZeneca

Het risico op bloedklonters neemt niet toe na een tweede prik met het vaccin van AstraZeneca. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht.

Waarom is dit belangrijk?

Het vaccin van AstraZeneca kwam enkele maanden geleden in een slecht daglicht te staan. Bij verschillende mensen werden er bloedklonters vastgesteld na een eerste prik met het vaccin. Verschillende landen hanteren leeftijdsbeperkingen om te bepalen wie zo'n vaccin kan krijgen.

Het coronavaccin van AstraZeneca kwam een tijdje geleden onder vuur te liggen omdat er bij sommige gevaccineerden bloedklonters werden vastgesteld. Verschillende landen hebben in het voorjaar beslist om tijdelijk geen vaccins van het farmabedrijf toe te dienen. Intussen zijn bijna alle landen op hun stappen teruggekeerd. De Verenigde Staten zijn één van de uitzonderingen. In dat land wordt het vaccin van AstraZeneca niet langer toegestaan. Elders in de wereld hanteert het merendeel van de overheden leeftijdsbeperkingen. In ons land is het vaccin bijvoorbeeld enkel beschikbaar voor mensen vanaf 41 jaar.

Trombose met trombocytopeniesyndroom

Uit een onderzoek, gefinancierd en onder leiding van AstraZeneca, blijkt dat het risico op bloedklonters niet toeneemt na een tweede prik met het coronavaccin. Dat schrijft The Lancet. Voor elke miljoen mensen die een eerste prik kregen, waren er 8,1 meldingen van trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS) – bloedstolsels met lage bloedplaatjes. Bij de studie is gekeken naar in totaal 49,23 miljoen mensen die het vaccin tot eind april in de EU, de Europese Economische Ruimte en het VK hadden gekregen.

Na een tweede prik kwam dat cijfer uit op 2,3 gevallen van TTS per miljoen gevaccineerde mensen. “Dat is vergelijkbaar met het cijfer bij de niet-gevaccineerden”, aldus AstraZeneca. Bij de tweede prik is er gekeken naar een groep van 5,62 miljoen mensen die in dezelfde periode hun tweede injectie hadden gekregen.

“Vaccin blijft cruciaal in strijd tegen corona”

Het bedrijf zei dat er “geen specifieke risicofactoren” waren voor bloedstollingsproblemen die in verband worden gebracht met het vaccin, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Oxford. AstraZeneca merkte daarbij op dat het mogelijke oorzaken blijft onderzoeken. “Het vaccin blijft hoe dan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de coronapandemie”, staat er te lezen in een verklaring geschreven door Mene Pangalos, vicepresident bij AstraZeneca.

De Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt sinds maart gevallen van TTS en heeft een mogelijk verband gevonden met het vaccin van AstraZeneca en dat van Johnson & Johnson (waarbij maar één prik moet gezet worden). De toezichthouder heeft echter altijd volgehouden dat de algemene voordelen van beide vaccins zwaarder wegen dan de risico’s ervan.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Lees meer...