Koning beëindigt opdracht Coens en Bouchez en stelt Koen Geens (CD&V) aan om regering te vormen

De opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) is na iets meer dan zeven weken beëindigd. Zij werden vanavond verrassend bij de koning geroepen. Later op de avond kwam ook Koen Geens (CD&V) langs. Hij moet nu als koninklijk opdrachthouder zo snel mogelijk een regering vormen.

De federale regeringsvorming leek deze week volledig vast te zitten. De pogingen van de informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez om een coalitie te vormen, draaide elke keer weer op niets uit. Zowel de ‘Rode Duivel‘-coalitie (CD&V, MR, PS, Sp.a en N-VA) als de Vivaldi-coalitie (CD&V, MR, Open Vld, PS, sp.a, Ecolo en Groen) zijn afgetast, maar een deal leek niet direct in de maak.

Eindverslag Coens en Bouchez

Het was dan ook enigszins verrassend dat de koning de opdracht van de informateurs afgelopen dinsdag met nog een week verlengde, al waren er weinig alternatieven mogelijk.

Maar enkele dagen later zit de opdracht van de partijvoorzitter van CD&V en MR er dan toch op. Vanavond zijn Coens en Bouchez naar koning Filip gegaan. Na hun audiëntie liet het Paleis weten dat ze hun eindverslag hebben ingediend en hun opdracht daarmee beëindigd is.

Koen Geens aan zet

Even later kwam vicepremier Koen Geens aan op het Paleis. De koning zou de CD&V-onderhandelaar aanstellen als koninklijk opdrachthouder. Hij moet, met het verslag van de informateurs als basis, aan de slag om een federale regering te vormen.

Alles lijkt erop te wijzen dat Coens en Bouchez en dan toch in geslaagd zijn om een doorbraak te forceren, al is niet meteen duidelijk met welke partijen. Geens liet na zijn audiëntie weten dat hij met alle partijen zal spreken.

Kabinetschef

Eerder op de week viel de naam van Geens al als nieuwe man om in de vuurlinie te sturen, maar CD&V leek toen allerminst zin te hebben om nog iemand op te offeren.

Op een partijhoofdkwartier klonk het daarover toen veelzeggend als volgt: “Dat zal het Paleis nooit toestaan, behalve als het is om te slagen.”. Daarmee werd verwezen naar de kabinetschef van koning Filip, Vincent Houssiau, die vroeger als kabinetschef werkte voor Geens.

Meer
Lees meer...