Gentse politie verspreidt robotfoto van ‘voetenman’ die al jaren studentes lastigvalt

Het verhaal doet al sinds 2006 de ronde. Een dove man zou in Gent studentes verleiden om hun schoenen uit te trekken en zou daarna hun blote voeten betasten. In het VTM-opsporingsprogramma Faroek kwam het verhaal aan bod. Na 17 meldingen neemt de politie de zaak nu eindelijk serieus. Er is een robotfoto van de zogenaamde ‘voetenman’ verspreid.

Faroek

De laatste aanval van de ‘voetenman’ kwam aan bod in het VTM-programma Faroek. Een Gentse studente was onderweg naar haar kot, maar werd gevolgd door een man. Wanneer ze thuis komt, volgt de man haar ook in de hal. Hij is doof (of doet alsof). Ook spreekt hij niet en gebruikt hij gebaren. Hij vroeg de studente om op de trap te zitten en maakte tekeningen waarin hij haar duidelijk maakte dat ze haar schoen moest uitdoen.

Wanneer ze haar voet liet zien, nam hij die in zijn hand en ruikte hij eraan. Met de andere hand telde hij tot vijf. Daarna zette hij het op een lopen en bleef de studente verdwaasd achter.

Oost-Europees

Faroek

De ‘voetenman’ valt echter al veel langer studentes lastig in de straten van Gent. Al sinds 2006 vertellen vrouwen dat ze lastig gevallen zijn door de man. Hij slaagt er blijkbaar telkens weer opnieuw in om studentes hun voeten te laten ontbloten. Hij ruikt er dan aan, drukt ze tegen zijn gezicht en verdwijnt daarna zo snel mogelijk.

Over de dader is amper iets bekend bekend. Al 17 vrouwen dienden klacht tegen hem in. Ze omschrijven hem als een man, die ouder dan 40 is, fors gebouwd is en donkere haren heeft. Hij zou zich soms ook kaal scheren. De verdachte zou een blanke huidskleur hebben en wordt door sommigen als Oost-Europees omschreven.

Echt doof?

De politie is er ook niet zeker van of de ‘voetenman’ wel echt doof is. “Het kan net zo goed om een smoes gaan”, stelt Michaël Barbé van de Gentse politie op VTM. “Het kan een manier zijn om in contact te komen. Hij vraagt steeds om pen en papier en wordt zo binnengelaten in de woning van de slachtoffers.”

Robotfoto

In de hoop de dader te vinden, heeft de politie nu een robotfoto van de dader verspreid. De agenten hopen dat zoveel mogelijk mensen het beeld te zien krijgen. “We weten niet of de man uit Gent afkomstig is”, stelt Barbé. “Hij kan ook met het openbaar vervoer of de auto naar Gent komen om toe te slaan.”

“We hopen dan ook dat iemand hem herkent of dat hij zichzelf aangeeft. Deze man heeft misschien hulp nodig. Wij kunnen hem daarbij helpen. Hij is niet agressief, maar we willen wel dat de feiten stoppen. De studentenbuurt mag niet langer wakker liggen van de ‘voetenman’.”

Meer
Lees meer...