Google gaat gevoelige locatiegegevens automatisch verwijderen, zoals het bezoek aan een abortuskliniek

Google zegt dat het automatisch de locatiegegevens gaat verwijderen van gebruikers die abortusklinieken bezoeken of andere plaatsen die juridische problemen kunnen veroorzaken. Hiermee reageert het bedrijf op de groeiende bezorgdheid dat de persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om mensen te vervolgen die reproductieve- en andere zorgdiensten bezoeken.

“Sommige van de plaatsen die mensen bezoeken, waaronder medische faciliteiten, opvanghuizen voor huiselijk geweld, abortusklinieken, afslankklinieken en verslavingscentra, kunnen bijzonder persoonlijk zijn. Als onze systemen vaststellen dat iemand een van deze plaatsen heeft opgezocht en bezocht, zullen we dat verwijderen uit de locatiegeschiedenis”, aldus Alphabet in een verklaring

Gebruikers konden al langer hun locatiegeschiedenis wissen, maar Google zal dit voortaan proactief voor hen doen, als een extra niveau van bescherming.

Hoewel het bedrijf er niet expliciet naar verwees, is de beleidswijziging een duidelijke reactie op de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof van vorig week, toen het arrest Roe v. Wade werd vernietigd. De omstreden beslissing zal naar verwachting leiden tot een verbod op abortus in ongeveer de helft van de Amerikaanse staten.

“We blijven ons inzetten om onze gebruikers te beschermen tegen ongepaste overheidsverzoeken en we zullen ons verzetten tegen verzoeken die te algemeen zijn of anderszins juridisch verwerpelijk”, aldus het bedrijf.

Digitale surveillance

De belofte van Google komt te midden van de toenemende druk op het bedrijf en andere grote technologiebedrijven, om meer te doen tegen de grote hoeveelheden gevoelige persoonlijke informatie die via hun diensten wordt verzameld.

Wets- en privacydeskundigen verwachten dat het strafbaar maken van het krijgen of het helpen bij een abortus, ertoe zal leiden dat politiediensten en rechtbanken de zoek-, locatie-, e-mail en cloudgegevens van Google en andere technologiegiganten zullen opeisen. 

Daarnaast is er de vrees dat menstruatie-apps, fitnesstrackers en hulplijnen een belangrijke gegevensbron zullen gaan worden voor mogelijke surveillance-inspanningen. Hoewel deze gegevens worden verzameld voor marketing- en advertentiedoeleinden, maken deskundigen zich zorgen over het feit dat deze gegevens verkocht worden aan iedereen die bereid is te betalen.

Deze angst is gerechtvaardigd, omdat sommige Amerikaanse staten aangeven dat ze het overwegen om vrouwen te vervolgen die een abortus aanvragen in andere staten. Daarbij kunnen dan de locatiegegevens worden gebruikt als bewijsstuk.

Meer
Lees meer...