Grootste “foutje” ooit op de beurs: Japanse trader bestelt per ongeluk voor 491 miljard aandelen

Oepsie… Vandaag bestelde een beurshandelaar een pakket aandelen op de beurs in Tokyo, ter waarde van 67,78 biljoen Yen, of 491 miljard euro. Op het allerlaatst moest het order geannuleerd worden: de trader had zich vergist. De grootste menselijke fout ooit, eentje die meteen het gevaar van het systeem blootlegt. 

Een “fat finger error” heet zoiets in het jargon van de bankiers en beurshandelaars: door te dikke vingers de verkeerde knop op het klavier intikken. Een menselijke fout, die de beurshandel danig in de war kan sturen en potentieel bijzonder grote (schadelijke) gevolgen kan hebben. 

Effe 1,96 miljard aandelen Toyota kopen…

Het overkwam een nog onbekende trader in Japan deze ochtend. Die beurshandelaars staan bekend van onder immense druk te moeten werken, en dat wreekt zich regelmatig. De ongelukkige man/vrouw bestelde dus zo een pakketje van in totaal 42 Japanse sterrenaandelen, waaronder Sony, Toyota, Honda, en Canon. Volgens de Japan Securities Dealers Association ging het om in totaal een transactie van liefst 491 miljard euro (ter vergelijking, het Belgische bruto nationaal product is 403 miljard euro). De grootste bestelling was een mandje aandelen van Toyota, in totaal 1,96 miljard aandelen, ter waarde van 91 miljard euro. 

Aan Bloomberg vertelde Ayko Sera, specialist van de Sumitomo Mitsui Trust Bank “dat hij nog nooit eerder zo’n grote bestelling plots geannuleerd had gezien, omwille van een menselijke fout.”

Gelukkig ging de transactie niet door, maar het heropent wel heel het debat over “fat fingers” in de financiële sector. Door een menselijke fout kunnen hele markten verstoord geraken, of nog erger, kan heel de beurs plots onderuit gaan.

Reeks van “foutjes”

De koers HSBC, een bank uit Hong Kong, sprong vorig jaar plots tien procent hoger, toen een trader per ongeluk 2,5 miljoen aandelen bestelde, in plaats van een pakket ter waarde van 2,5 miljoen dollar, wat hij eigenlijk wilde. 

Ander pijnlijk moment: een trader in Japan verkocht in 2005 per ongeluk 610.000 aandelen van J-Com, een HR-bedrijf, aan de prijs van 1 yen per aandeel, terwijl J-Com op dat moment noteerde aan 610.000 yen per aandeel, en de man eigenlijk maar één aandeel wilde verkopen. Mizuho Bank verloor zo 27 miljard yen of 195 miljoen euro. 

En ook de Zwitserse bank UBS schroeide haar vingers, toen ze per ongeluk voor 3 biljoen yen in plaats van 30 miljoen yen aan obligaties van Capcom bestelde. 

Meer
Lees meer...