Left Right
scrollTop top

Grootste windmolenpark van West-Afrika geopend


Grootste windmolenpark West-Afrika, Senegal
© Twitter: @PR_Senegal

Senegal heeft maandag het eerste grote windmolenpark van West-Afrika ingehuldigd. Het windmolenpark zal bijna een zesde van alle energie voor Senegal voorzien. Door deze maatregel is 30 procent van de energie in Senegal uit hernieuwbare bronnen.

Het windmolenpark bestaat uit 46 gigantische windturbines en is verspreid over een afstand van 90 kilometer. Wanneer het park optimaal werkt, kunnen er twee miljoen mensen profiteren van de opgewekte elektriciteit. De windmolens produceren 158 megawatt en momenteel werkt een derde al. De rest zou in juni ook actief moeten zijn.

De president van Senegal, Macky Sall, wil de economie opkrikken en het verbeteren van de energiesector is daar een zeer belangrijk aspect van. Vooral de toegang tot elektriciteit is een prioriteit. Momenteel kan maar 65 procent van de mensen aan elektriciteit en het land telt 15 miljoen inwoners. Onder meer zonne- en windenergie moeten er voor zorgen dat de inwoners betaalbaar elektriciteit kunnen gebruiken.

Grootste windmolenpark Afrika

Senegal kan zich dan wel eigenaar noemen van het grootste windmolenpark in West-Afrika, maar het grootste park van Afrika staat in Kenia. Daar steken ze Senegal de loef af met maar liefst 365 turbines en dat is goed voor 310 megawatt. We spreken hier over ‘Lake Turkana Wind Power Project’.

Afgelegen gebieden

Afrika zet veel in op hernieuwbare energie en dat door een aantal niet voor de hand liggende redenen. Veel mensen beschikken nog niet over elektriciteit en blijven daardoor ook in armoede leven. Het kost veel geld om elektriciteit naar ver afgelegen gebieden te verplaatsen, zeker als het van een grote elektriciteitscentrale komt. Daarom is zonne- en windenergie zeer interessant.

Op die manier zijn mensen niet meer afhankelijk van een bepaalde centrale en kan elektriciteit veel makkelijker verspreid worden. De windmolens of zonnepanelen kunnen op veel kleinere schaal geplaatst worden, waardoor bijvoorbeeld een dorp kan overleven met één windturbine. Toch zijn windmolens niet zo populair in Afrika in vergelijking met zonne-installaties. Afrika is dan ook het zonnigste continent op aarde.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396