Herstellingswerken aan Notre-Dame kunnen van start gaan

De kathedraal Notre-Dame in Frankrijk is stabiel en veilig genoeg voor ambachtslieden om te beginnen met de wederopbouw, meer dan twee jaar na de schokkende brand die grote delen van het monument vernielde. Dat heeft de overheidsinstelling die belast is met de restauratie zaterdag aangekondigd in een persmededeling.

De werkzaamheden om de kathedraal te beveiligen en te consolideren begonnen de dag na de brand al, op 16 april 2019. Volgens het perscommuniqué “is de kathedraal nu volledig veilig”, na de ontmanteling van de steigers die er ten tijde van de brand stonden.

Het grote orgel is verwijderd, proefopstellingen in twee kapellen zijn schoongemaakt en houten hangers onder de steunberen van de kathedraal zijn aangebracht. De restauratiefase “is actief voorbereid en nu stevig op gang gekomen, zodat deze winter met de eerste werkzaamheden kan worden begonnen”, klinkt het.

100 bedrijven ingeschreven

Volgens de verklaring zal nu worden onderhandeld met bedrijven die een bod willen uitbrengen voor deelname aan de gigantische wederopbouw. Het zou gaan om zo’n 100 verschillende inschrijvingen voor verschillende projecten.

De werkzaamheden voor de restauratie van het orgel zullen in de herfst beginnen en andere werkzaamheden zullen naar verwachting in de winter beginnen.

Hoewel de Franse president Emmanuel Macron beloofde dat de kathedraal binnen vijf jaar zou worden herbouwd, zullen het werk niet binnen dat tijdsbestek worden voltooid. Het monument moet wel vóór 16 april 2024, de dag waarop er opnieuw een mis moet worden opgedragen, aan de eredienst worden teruggegeven. Dat had generaal Jean-Louis Georgelin, voorzitter van de overheidsinstelling die belast is met de wederopbouw van de kathedraal, in december 2020 aangekondigd.

Lees ook:

Meer
Lees meer...