Het wordt een duur grapje: brexit gaat elke Brit jaarlijks 3.400 euro kosten

Het wordt een duur grapje: brexit gaat elke Brit jaarlijks 3.400 euro kosten

Als er geen overeenkomst met de EU komt – en daar ziet het meer en meer naar uit – dan wordt de brexit een erg duur grapje voor de doorsnee Brit. Uit een door de overheid gefinancierd onderzoek blijkt dat een no deal-brexit elke Brit jarenlang 3.400 euro per jaar gaat kosten.

Het akkoord dat de Britse premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie kost de Britten op de lange termijn waarschijnlijk 2.260 euro per persoon per jaar. De kans dat dat akkoord op 11 december door het Britse parlement geraakt, is echter klein. Als er geen overeenkomst met de EU zou komen, stijgen de kosten naar 3.000 pond (3.400 euro) per persoon per jaar.

Da’s een heel ander plaatje dan wat de voorvechters in hun campagne die leidde tot de brexit beweerden: hun belangrijkste argument/slogan was dat met een brexit de Britten 400 miljoen euro per week zouden besparen.

(Waarom de brexitdeal het einde van premier may kan betekenen, lees je hier.)

Economie krimpt tot 2030

Uit het onderzoek van King’s College, de London School of Economics en de Institute for Fiscal Studies blijkt dat het brexitakkoord de economie kan laten krimpen met 1,9 à 5,5 procent tot het jaar 2030. Het onderzoek is gefinancierd door de Economic and Social Research Council, een overheidsorganisatie. Dat meldt de BBC.

De onderzoekers vergeleken de scenario’s met een situatie waarin het Verenigd Koninkrijk in de EU zou blijven.

Gevolgen voor Britse overheid

Ook voor de Britse overheidsfinanciën heeft het vertrek gevolgen. Volgens de studie zou de Britse overheid 0,4 tot 1,8 procent van de economie extra moeten lenen door de lagere belastinginkomsten. Dit betekent een jaarlijkse tegenvaller van ongeveer 8 miljard tot 36 miljard pond (9 miljard tot 40 miljard euro).

Gesponsorde artikelen