Het zit ‘m in de details: zo transformeer je je huis

Geschreven met input van Veneta.

Wat maakt van jouw huis een echte thuis? Is het de gezellige kaarsjes, het heerlijk eten, de mensen om je heen of een rustig plekje voor jou alleen? Hoe dan ook creëren we het liefst een plek waar iedereen kan thuiskomen. Zeker nu we op deze donkere dagen gezellig op de bank vertoeven of samen aan tafel zitten met een kopje thee. Hoe maak je van je huis een heerlijk gezellige plek? Met enkele kleine ingrepen en details kom je al een heel eind.

Kleuren bepalen de sfeer

In een landelijk of modern huis met veel structuren zijn kleuren niet altijd nodig. Je zet namelijk de materialen zoals hout, marmer of natuursteen in de kijker. Maar zelfs in zo’n huis kan een warmer wit het geheel verbinden, of kan een donkerder taupe diepgang geven. Want kleuren bepalen de sfeer, in elke ruimte, in elke stijl. Ga langs bij een kleurenspecialist of neem een kleurenwaaier van muurverf mee naar je thuis. Knutsel wat met moodboards, speur Pinterest af, en durf vooral. Het hoeft zeker geen donkerblauw of felrood te zijn, enkele subtiele kleuren zoals olijfgroen, roest of groengrijs doen ook al heel wat. 

Voeg stoffen en zachtheid toe

Ook bij je raam decoratie kan je kleuren doen terugkomen. In plaats van voor wit te kiezen, kunnen gordijnen in het lichtgrijs, gebroken wit, beige of zelfs lichtblauw en okergeel een heel andere sfeer scheppen. Wanneer kleuren jou wat afschrikken, kies je best voor één kleurenpalet, zoals zacht groen of blauw. Door gordijnen in een iets donkerdere tint dan de kleur van je muren te kiezen, maak je van je kamer een elegante en gezellige ruimte met eenheid. Dikkere witte gordijnen in combinatie met een mooie kleurrijke mat, een zachte zetel of stoffen stoelen zijn prachtig in een moderne ruimte. Zo kan je in no time je koele, karakterloze woonkamer transformeren tot een warme en uitnodigende plek.

Persoonlijkheid troef

Niet alleen de mensen, maar ook de spullen van de mensen maken van een huis een thuis. Toon dus gerust je persoonlijkheid in je huis. Denk aan een mooie antieke kast, favoriete planten, mooie boeken of vondsten van tijdens een reis. Let er wel op dat je je ruimte niet overlaadt met spullen en zorg voor een ‘focaal middelpunt’. Dit betekent dat wanneer je een mooie kast hebt die je in het middelpunt wil plaatsen, je bijvoorbeeld neutrale zonwering voor ramen binnen toevoegt. Ook in een slaapkamer kan je dit trucje toepassen: een vouwgordijn uit een dikke stof met een mooie boxspring combineer je met zachte lakens en een eyecatching nachtkastje.

Meer
Lees meer...