Left Right
scrollTop top

#Hetisingewikkeld: voor deze nieuwe serie over seks en relaties heeft VIER heel goed naar Netflix gekeken


#Hetisingewikkeld: voor deze nieuwe serie over seks en relaties heeft VIER heel goed naar Netflix gekeken

Wie tegenwoordig een succesvolle tv-serie wil maken, neemt al eens Netflix of een andere online tv-dienst als voorbeeld. Dat hebben de makers van de nieuwste fictiereeks van VIER duidelijk ook gedaan. #Hetisingewikkeld doet ons voortdurend denken aan enkele recente komische reeksen die geen blad voor de mond nemen als het over seks en relaties gaat. Riskant, horen we je al denken, en toch heeft deze serie met succes de brave Vlaamse klei doorbroken.

Ben Segers en An Miller vormen het koppel waar alles rond draait. Al moeten we eigenlijk ex-koppel zeggen. De enige scène waarin ze nog samen zijn zit in de eerste twee minuten, en die maken meteen duidelijk dat het niet meer botert tussen de twee. Lien en Peter besluiten daarom uit elkaar te gaan, maar ze nemen de bizarre beslissing om wel onder hetzelfde dak te blijven wonen. Met een soort beurtrol verhuist de ene een week naar de kelder, terwijl de andere boven voor de kinderen zorgt.

Het onderwerp had zo uit een Amerikaanse sitcom geplukt kunnen zijn, en het duurt ook niet lang voor de vergelijking met een aantal Netflix-reeksen begint op te gaan. Wij denken dan vooral aan You Me Her, een serie waarin een koppel beslist om de hulp van een prostituee in te roepen zodat hun seksleven weer zin krijgt. Alleen worden ze allebei verliefd op haar, en de jonge vrouw in kwestie voelt hetzelfde voor hen. Zo krijg je een driehoeksrelatie die ook al eens grenzen probeert te verleggen.

VIER
VIER

Lize Feryn 16+

Soms gaat #Hetisingewikkeld wel nog een klein stapje verder. Daar is vooral Lize Feryn verantwoordelijk voor, of toch het personage (Valerie) dat ze speelt. Ze is de boezemvriendin van Lien en tevens de veel jongere vrouw van Peters vriend Koen. Samen hebben ze al drie kinderen, maar bijna ieder woord dat over haar lippen komt gaat over seks. Eigenlijk is ze de tegenpool van Valerie, en toch vormen die twee een bizar bevriend duo. In haar eentje doet Lize het 16+ gehalte van de reeks omhoog gaan. Ze beschrijft openlijk hoe ze iemand in een droom gepijpt heeft en voegt even later in de badkamer de daad bij het woord wanneer ze met Koen alleen is.

De tijd dat Lize Feryn dat brave meisje uit In Vlaamse Velden speelde, is intussen duidelijk voorbij. Maar het moet ook gezegd worden dat ze tegelijkertijd de serie uit dat typisch Vlaamse sfeertje trekt en dichterbij een gemiddelde Netflix-reeks brengt. En daar zijn we blij om, want deze serie had anders weer iets kunnen worden dat we al honderd keer hebben gezien op de Vlaamse televisie. Lize Feryn kan er misschien ook voor zorgen dat de mannelijke kijkers er geen problemen mee hebben om mee te kijken, want #Hetisingewikkeld is anders nogal fel op een vrouwelijk publiek gericht.

VIER

Hashtags

Lien en Peter zijn natuurlijk ook geen piepjong koppel meer, dus ergens komt het wel een beetje vreemd over dat het programma volop de kaart van de sociale media trekt. Behalve de hashtag in de titel verwijst ‘Het is ingewikkeld’ ook naar die populaire relatiestatus voor koppels die het even niet goed weten of voor mensen die hun relatie nog niet echt kunnen definiëren. Tijdens een aflevering vliegen de hashtags je overigens ook om de oren, en regelmatig verschijnen berichtjes in een pop-up zodat je kunt meekijken. Alles aan deze serie voelt bijgevolg fris en modern aan.

VIER

3 troeven van #Hetisingewikkeld:

1. An Miller & Ben Segers

De hoofdrolspelers zetten samen de toon van deze serie, hoewel ze natuurlijk ook omringd worden door een goede cast. Maar net zoals bijvoorbeeld in You Me Her kan de essentie helemaal verloren gaan als deze twee hun rol niet geloofwaardig neerzetten. Lien is een vrouw die de spanning in haar leven kwijt is geraakt en die nu elders gaat zoeken. Ze komt zo terecht bij een jongere man die ze via haar werk leert kennen, gespeeld door Bill Barberis (die in de huid van een jonge dichter kruipt).

Enerzijds is ze de moeder die van haar kinderen houdt en zonder twijfel ook haar ex-man nog graag ziet. Anderzijds is ze een wulpse vrouw van veertig jaar die liefst de tijd van voor haar huwelijk terug wil beleven. In de eerste aflevering ga je haar liefst twee keer zien masturberen.

VIER

Peter is daarentegen de huisvader die duidelijk niet meer op zoek is naar die seksuele spanning. Voor hem is alles goed zoals het is en hij stemt enkel met de scheiding in omdat hij Lien daar een plezier mee doet. Eigenlijk is hij een figuur die ook zelf volledig is uitgeblust, maar misschien vindt hij de passie terug wanneer hij weer vrijgezel is. Doorheen alles herken je een typische rol voor de immer geweldige Ben Segers.

VIER

2. Lize Feryn

We hebben het al vermeld: Lize Feryn maakt deze serie een pak stouter, jonger en frisser. Hoewel ze dus al drie kinderen heeft als jonge vrouw, is zij zo’n beetje de femme fatale van de reeks. Ze is samen met een man die wel beseft dat ze veel te knap voor hem is. Ze is ook het cliché dat een bloedmooie vrouw vaak niet zo intelligent is. Ze denkt totaal niet na bij wat ze doet. Wat het grappig maakt is dat Valerie eigenlijk alles is wat Lien op seksueel vlak na haar scheiding wil zijn, terwijl zij zelf gekluisterd zit aan de zijde van haar echtgenoot en haar kinderen.

Lize Feryn is een actrice waar tv-makers nog veel kanten mee uit kunnen in tijden dat series elkaar in een hoog tempo opvolgen. Ze behoort tot die jonge generatie die de Vlaamse fictie naar een nieuw tijdperk loodst. Haar aanwezigheid is in elk geval een gesmaakt ingrediënt voor dit recept.

VIER

3. Het is een snelle en vlotte serie

In tegenstelling tot de titel is de serie allesbehalve ingewikkeld. De beslissing om te scheiden, de aankondiging, de scheiding zelf, de beslissing om terug te gaan daten, … alles gebeurt in een half uur tijd. Geen drama, discussies, ruzies of huilbuien, maar direct to the point. Zo hebben we het graag. In die korte tijd leer je de personages kennen en ben je meteen helemaal mee.

VIER

Stevige cast

Behalve de reeds genoemde acteurs zitten er nog meer mooie namen in de cast. Kristine Van Pellicom is Ine, de zus van Lien, en ze is al eeuwig op zoek naar de ware liefde. Ze doet ons soms een beetje denken aan Bridget Jones, want ze maakt zichzelf in haar zoektocht ook wel wat belachelijk. Ze is desnoods bereid om met een spermadonor aan kinderen te beginnen als ze haar prins niet vindt, want kinderen zijn voor haar erg belangrijk. En aangezien ook voor haar die kaap van veertig jaar niet ver weg meer is, begint de tijd te dringen.

VIER

Charlotte Vandermeersch duikt pas later in de reeks op, maar zij zal ervoor moeten zorgen dat Peter weer een beetje tot leven komt. De ouders van Lien herken je ook vast, want zij worden gespeeld door Jos Verbist en Els Olaerts.

Tot slot is er een bijrolletje voor de legendarische Johny Voners, die tussen het jonge geweld voor de klassieke Vlaamse komische noot zorgt. Hij speelt Henry, een demente man die ooit in het huis van Peter en Lien woonde, en nog vaak plots voor de deur staat. Geert Hunaerts speelt z’n zoon Nicholas die hem telkens komt ophalen en zo ook een rol in het verhaal zal krijgen.

VIER

Voor wie wel/niet?

#Hetisingewikkeld gaat het zeker goed doen, maar het zou ons verwonderen als dit een zwaar kijkcijferkanon voor VIER zal blijken. Je moet het al wat pikanter en stouter willen, ook al is niks expliciet. Ben je fan van sitcoms en die bekende Netflix-series over seks en relaties, dan ga je #Hetisingewikkeld heel goed vinden. De reeks is vooral op een vrouwelijk publiek gericht, hoewel alles ook voor mannen heel toegankelijk bllijkt. Verwacht je niet aan oeroude Vlaamse humor, want die is er niet. Je zal niet om de vijf seconden uit de zetel rollen van het lachen, maar de serie is wel heel entertainend.

De serie bestaat uit acht afleveringen en begint komende woensdag. Iedere aflevering duurt 25 minuten, maar als eerste kennismaking krijgen we meteen een dubbelaflevering. We zijn benieuwd of je dit #goed of #slecht gaat vinden, want zonder mening blijven is onmogelijk.

VIER

#Hetisingewikkeld – vanaf woensdag 30 augustus om 21u45 op VIER


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…