Hier berekoud, maar aan de Noordpool is het alarmerend warm

Moeilijk te geloven, maar toch waar: terwijl we hier zitten te bibberen is het in het noordpoolgebied absurd warm: tussen 20 en 30 graden warmer dan normaal. En dat op het moment dat het daar het koudst zou moeten zijn. En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt de jongste jaren. Het is, er is echt geen ander woord voor, alarmerend.

Op Spitsbergen, op een goeie 1.000 km van de noordpool, is het al 86 maanden aan een stuk elke maand gemiddeld warmer dan normaal was sinds de metingen er een goeie eeuw geleden begonnen. En geen klein beetje. De jongste 30 dagen was het gemiddeld 9 graden celsius warmer dan normaal. Het komt erop neer dat de opwarming zich daar aan een tempo dat 6 à 7 keer sneller is aan het voltrekken dan bij ons.

Deze week noteerden ze in ’s werelds meest noordelijke weerstation, Cape Morris Jesup in het noorden van Groenland, meer dan 24 uur aan positieve temperaturen. Dat terwijl het daar minstens 20 à 30 graden zou moeten vriezen: het is daar pal arctische winter, nog steeds de klok rond donker. Volgens het Deens Metereologisch Instituut, is het pas de derde keer dat het temperaturen op die breedtegraad (500 km van de noordpool) zo hoog ziet gaan in februari. Het gebeurde ook al in 2011 en vorig jaar.

In één week derde ijs Beringzee gesmolten

Het gaat overigens om heel het noordpoolgebied. Aan de andere kant, in Utqiaġvik (voormalig Barrow) was het deze week 22 garden Celsius warmer dan normaal. Het is zo warm dat in amper één week tijd ongeveer een derde van het ijs in de Beringzee aan Alaska’s Westkust is gesmolten. In februari! Brian Brettschneider, een klimatoloog gevestigd in Alaska, liet weten dat de totale zee-ijssterkte op 20 februari de laagste was ooit.

Dat heeft ernstige gevolgen, op korte termijn al: het ijs beschermt in deze tijd van het jaar en de volgende maanden normaal gezien de kust van grote golven die ontstaan door stormen. Nu hameren die zonder hindernis op de kustlijn, wat voor schade zorgt maar ook de erosie in hand werkt waardoor hele kustdorpen dreigen te verdwijnen.

Vier dagen geen vorst op Noordpool

In het hele gebied boven 80 graden latitude is het sinds 1 januari 6 graden warmer dan normaal en op sommige plaatsen zelfs 14 graden. Dat zijn dus gemiddeldes. De voorspellingen voor de volgende dagen zijn nog drastischer dus, met temperaturen die 34 graden boven het normale liggen. Aan de noordpool zelf gaat het dit weekend gewoon niet vriezen, vier dagen lang volgens sommige voorspellers. Alweer: in februari.

Deze kaart zegt alles:

Volgens een analyse van Climate Central zijn deze extreme winterverwarmingsgebeurtenissen in het noordpoolgebied normaal aan het worden. Een van de redenen is dat, omdat er minder zeeijs is, het makkelijker is voor weersystemen om warmte naar de polen te sturen. De recordtemperaturen en het gebrek aan ijs zijn precies wat wetenschappers jarenlang over het noordpoolgebied hebben geprojecteerd en het verandert het landschap fundamenteel. “Het Noordpoolgebied laat geen tekenen zien van een terugkeer naar de bevroren regio zoals we hem kennen van de afgelopen decennia”, concludeerde de NOAA in zijn Arctic Report Card, die in december werd gepubliceerd.

Meer
Lees meer...