Hij vermoordde 7 à 8 miljoen Oekraïners, maar Stalins portret duikt overal op in Donetsk

Tijdens de Holodomor, de genocide op etnische Oekraïners, vermoordde de Sovjetdictator Stalin 7 à 8 miljoen mensen. In de door pro-Russische rebellen bezette gebieden in het Oosten van Oekraïne duikt zijn portret nu overal op en jonge mensen lijken hem te aanbidden als een god.

Het is al een poosje de mode in bezet Oekraïne – de Krim en de regio rond Donetsk – om portretten van Stalin in de werkplaats en in scholen te hangen. Sinds vorige week heeft de Volksrepubliek Donetsk dat nu ook officieel gemaakt, die Stalin-verafgoding. Op drie drukke plaatsen in Donetsk, een stad van 2 miljoen inwoners, zijn portretten gehangen van Stalin, met daaronder de slogan “Onze strijd is rechtvaardig. De vijand zal worden verslagen. Wij zullen winnen.”

Het bewijst nog maar eens hoe ver weg ze in Oost-Oekraïne ondertussen zijn van de rest van het land in hun aanbidding van Rusland en dan meer specifiek de voormalige Sovjet-Unie. Stalin was immers de architect van de Holodomor, een genocide waarbij in de jaren dertig 7 à 8 miljoen etnische Oekraïners verhongerd werden. De nazi’s zouden daarna nog eens drie miljoen Oekraïners vermoorden, van wie 800.000 joden.

Uit archieven na de val van de Sovjet-Unie is gebleken dat Stalin wel degelijk door het organiseren van een hongersnood een bewuste etnische zuivering uitvoerde om de “opstandige” Oekraïners te “breken”. De Holomodor was zo vreselijk dat hij veel Oekraïners aanzette tot kannibalisme.

“A good thing”

Het is dan ook best wel eng dat 80 jaar later er een ware cultus rond Stalin en de voormalige Sovjet-Unie ontstaan is in de Krim en in het oosten van Oekraïne. Op de televisie waren beelden te zien van hoe mensen reageerden op de portretten in de straat. Een 22-jarige studente noemde ze “a good thing. It’s our history and a lot of people have forgotten he even existed.”

Alexander Zakharchenko, de militaristische leider van de Volksrepubliek Donetsk zei vorige week nog dat “de Sovjetunie een groot land” was, maar dat het “verwoest was door de CIA en het Westen. Europa en de andere landen waren toen ten minste bang van ons”. De leden van de zogezegde regering van de Volksrepubliek Donetsk dragen sinds kort badges met het profiel van Stalin.

In de rest van Oekraïne werd eerder dit jaar een wet doorgevoerd die het illegaal maakt om propaganda voor de voormalige Sovjet-Unie te maken, een uitbreiding van de wet die dat al verbood voor nazi-gerelateerde toestanden.

Meer
Lees meer...