Hoe moet je je plantjes in de tuin water geven met zo’n hittegolf?

Het warm en het is bovendien droog. Wat doe je dan het best voor de plantjes in je tuin? Blijkt dat we die sowieso te vaak water plegen te geven. 

In delen van Vlaams-Brabant en West- en Oost-Vlaanderen geldt al de waakzaamheidsfase (code geel) van het warmteactieplan. Aan de inwoners van de betrokken steden en gemeenten wordt gevraagd om geen water te verspillen, het gebruik van leidingwater tot een minimum te beperken en een douche te nemen in plaats van een bad. Het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras wordt best even uitgesteld, net als grote waterverbruiken zoals het bijvullen van zwembaden.

Maar, wat doe je met de plantjes in je tuin? Blijkt dat we die sowieso te vaak water plegen te geven. Als je de planten in je tuin te veel water geeft, maak je die planten lui. De planten in de tuin kunnen best even zonder water. Planten en gras kunnen heel wat hebben, die mogen best een beetje geel worden, zeggen experts. Pas als de bladeren gaan krullen en hangen, dan wordt het tijd om water te geven.

De hele dag de sproeier aanzetten is een slecht idee. Dan verspil je veel water en je verwent je planten veel te veel. Je kunt het beste om de twee, drie dagen een rondje maken met de tuinslang. Dan mag je de planten best veel water geven.

Overdag water geven in de volle zon is niet verstandig. Je planten kunnen dan beschadigd raken door verbranding en bovendien verdampt het water dan heel snel. Doe het daarom vooral ’s avonds. Dan heeft de tuin de hele nacht optimaal rendement van het water.

De komende tijd zullen we vaker te maken krijgen met dreigende watertekorten, zeggen wetenschappers. Dat is een onderdeel van een groter probleem: klimaatverandering. We hebben lange periodes van droogte en als het dan een keer regent. is het een stortbui.

Nog een tip

Hier is nog een tip: laat losliggende blaadjes in je tuin liggen. We hebben een netheidscomplex. Alles in de tuin moet netjes aangeharkt zijn. Maar wat veel mensen niet weten, is dat die blaadjes en takjes onderdeel zijn van de kringloop. Als dat verteert, krijg je organische stoffen. Dat is goed voor de levende bodem, die daardoor ook weer langer water vasthoudt.

Meer
Lees meer...