Homo’s mogen binnenkort ook bloed geven. Maar waarom moeten ze daarvoor eerst een jaar geen seks hebben?

Mannen die ooit seks gehad hebben met een andere man mogen binnenkort voor het eerst bloedgeven in ons land, op voorwaarde dat ze minstens een jaar geen seks hebben gehad. Rode Kruis-woordvoerster An Luyten liet aan newsmonkey weten dat dat soort bloedtransfusies “geen gevaar vormen voor de volksgezondheid”. Vooraf een soa-test afnemen bij elke donor is geen goed idee, want er is zoiets als een ‘vensterperiode’ tussen het oplopen van een soa en het detecteerbaar zijn van die soa. Tijdens die periode zouden patiënten dus besmet kunnen geraken.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft groen licht gekregen om een einde te maken aan de levenslange uitsluiting van homo’s bij het geven van bloed. Die uitsluiting was er in ons land uiteraard niet omwille van de geaardheid van die mensen. De vraag was “heb je ooit seks gehad met een man?”. Zo is homoseksualiteit, net als groepsseks, betaalde seks en druggebruik, risicogedrag voor soa’s. Maar vanaf nu kan je als man bloed geven als je één jaar lang geen seks gehad hebt met een andere man.

“Die termijn is wetenschappelijk onderbouwd”, liet Rode Kruis-woordvoerster An Luyten aan newsmonkey weten. “Het Rode Kruis heeft zelf onderzoek verricht en naar onderzoeken uit het buitenland gekeken. In sommige landen (waaronder Nederland, red.) mogen mannen al langer bloed doneren als ze minstens een jaar geen seks gehad hebben met een andere man.” Luyten liet verstaan dat uit die onderzoeken en evaluaties gebleken is dat dat soort bloedtransfusies “geen gevaar vormen voor de volksgezondheid”.

Geen discriminatie

Wel gaf Luyten toe dat je natuurlijk niet kan controleren wanneer mensen voor het laatst seksueel contact gehad hebben. “Wij vragen dat donors hun formulier zo eerlijk mogelijk invullen en willen ook dat ze eerlijk zijn tijdens hun gesprek met de dokter.”

Volgens het Rode Kruis is dit geen discriminerende maatregel. “Het uitgangspunt voor deze voorzorgsmaatregel is de veiligheid garanderen van de patiënt die bloed toegediend krijgt. Dit blijft ook gegarandeerd bij het nieuwe plan dat nu op tafel ligt”, laat het in een persbericht weten.

Vensterperiode

“Waarom niet eerst een soa-test afnemen, en dan pas bloed trekken?” zou je denken. Slecht idee volgens Luyten, want er is zoiets als de ‘vensterperiode’ tussen het oplopen van een soa en het detecteerbaar zijn van die soa. Tijdens die periode zou een besmette donor dus wel patiënten kunnen aansteken, maar kan een eventuele soa bij hem nog niet opgespoord worden, ook al worden in ons land “de hoogste technologische labotechnieken gebruikt. Om dat risico uit te sluiten, wordt dus de termijn van 12 maanden ingevoerd.”

Tom De Cock: “Wél discriminatie”

Ondanks dat alles vindt MNM-presentator Tom De Cock de maatregel wél discriminerend. “Dit komt er op neer dat homo’s nog steeds geen bloed mogen geven”, zegt De Cock aan de VRT. “Als ik mensen wil helpen en bloed wil geven, moet ik een jaar lang van mijn echtgenoot afblijven. Dat is spuwen op mijn trouwboekje. Dit gaat wel over geaardheid, wat mensen ook mogen beweren.”

Meer
Lees meer...