Hoopgevend nieuws voor iedereen met migraine, want deze partydrugs is misschien wel dé oplossing

Wie ooit last heeft gehad van migraine weet hoe vreselijk dat is. Sommige mensen zijn geholpen met gewone pijnstillers of andere oplossing, maar voor veel patiënten helpt niets. Voor hen is er nu hoopvol nieuws. Een nieuw onderzoek heeft namelijk een verrassende remedie gevonden die goede resultaten oplevert … de partydrugs ketamine.

Ketamine heeft een nogal vreemde geschiedenis. In de jaren 60 werd het ontdekt als een heel snel werkend verdovingsmiddel en gebruikten zowel chirurgen als dierenartsen het vaak.

Omdat het middel nogal zware hallucinaties en desoriëntatie veroorzaakt, begonnen artsen al snel andere verdovingsmiddelen met minder bijwerkingen te gebruiken.

Gebruikt als drugs, maar niet zonder gevaar

Maar juist door die bijwerkingen deed ketamine zijn intrede in het uitgaansmilieu. Kleine dosissen snuiven zorgt ervoor dat je je dromerig, zweverig en euforisch voelt. Gebruikers ervaren kleuren en geluiden ook anders en vaak veel intenser.

De drugs heeft wel heel wat risico’s want wie te veel neemt, krijgt het gevoel dat hij zich buiten zijn lichaam bevindt. Dat zorgt, bij veel mensen die zo’n zogenaamde K-hole meemaken, voor zware paniekaanvallen, psychoses en blijvende trauma’s. De drugs werd dan ook al snel verboden, maar is de laatste jaren steeds populairder.

Ketamine helpt 75 procent van migrainepatiënten waarbij niets anders helpt

Maar nu maakt het goedje zijn terugkeer naar de medische wereld in de hoop moedeloze migrainepatiënten van hun hoofdpijn te verlossen. Migraine komt bij ons voor bij één op de vijf vrouwen en één op de vijftien mannen. Patiënten reageren vaak heel verschillend op behandelingen en voor een deel van hen helpt zelfs niets om de pijn leefbaarder te maken.

Het universitair ziekenhuis in Philadelphia in de VS zocht 61 zo’n patiënten waarbij niets anders helpt waardoor ze allemaal al minstens éénmaal in het ziekenhuis waren opgenomen. De patiënten gaven de pijn van hun migraineaanval voor het onderzoek gemiddeld 7,5 op 10. Daarna kregen ze een tijdlang kleine dosissen ketamine. 75 procent van de patiënten hadden nadien veel minder last van hun hoofdpijn. Ze gaven de pijn die ze voelden na de behandeling gemiddeld maar 3,4 op 10 meer, veel leefbaarder dus.

“Meer onderzoek nodig”

Dokter Eric Schwenk, een van de onderzoekers, is blij met de resultaten, maar wil geen te zware conclusies trekken. “Onze resultaten tonen aan dat het nuttig is om te onderzoeken wat het effect van de behandeling met ketamine op lange termijn oplevert voor de migrainepatiënten”, zei hij bij de voorstelling van de resultaten. Hij wil de behandeling ook op grotere schaal bij meer patiënten testen.

De laatste jaren gebeuren wel vaker onderzoeken naar toepassingen voor ketamine in de medische wereld. Zo zou het soms helpen bij een depressie, de klachten van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij sommige patiënten verminderen en mensen helpen om verslavingen te overwinnen. Ook veel andere illegale drugs worden steeds vaker gebruikt door dokters en psychiaters om hun patiënten te behandelen.

Bekijk hier de de uitgebreide resultaten van het onderzoek:

Twitter

Begin trouwens zeker niet zelf te experimenteren met ketamine als je migraineaanval te erg is, want de drugs is illegaal en zonder controle heel risicovol.

Meer
Lees meer...