Hou je vast: ”In juli gaan we pas écht diep snijden” waarschuwt Kris Peeters

Er zijn nieuwe belastingen en ingrepen op komst die we serieus gaan voelen in onze portemonnee. En: niemand zal daar aan ontsnappen waarschuwt vicepremier Kris Peeters, die van oordeel is dat “we allemaal boven onze stand leven”.

Het was allemaal maar spielerei tot nu, laat de CD&V’er uitschijnen in Het Laatste Nieuws. Hij zegt dat de begrotingscontrole van de paasvakantie “slechts een oefening was voor wat ons deze zomer wacht: de begrotingsopmaak voor 2017. Dan gaan we pas echt in de diepte moeten snijden.”

Niemand zal ontsnappen, ook de vermogens niet volgens Peeters, die meteen ook de ‘dual income tax’ (met één belasting op alle inkomsten uit vermogen) weer op tafel legt. Bij de onderhandelingen over de tax shift vorige zomer legde CD&V die ‘dual income tax’ al vergeefs op tafel. De coalitiegenoten schoten die toen af.

“We leven allemaal boven onze stand”

Maar, zegt Peeters, tot dusver lukte het wel door de accijnzen op diesel en tabak te verhogen of door het vervroegd incasseren van een aantal inkomsten, maar dat soort kunstgrepen volstaan straks niet meer. “Dat niemand zich illusies maakt: alle voorstellen komen dan weer op tafel. Niemand vindt van zichzelf dat zijn levensstandaard te hoog ligt. Niet de werklozen, niet de werknemers. Niet de gepensioneerden, niet de gefortuneerden. Maar het punt is: we leven met zijn allen boven onze stand. Wij allemaal. De regering moet de moed hebben om iedereen rechtvaardig te laten meewerken aan het herstel van dat evenwicht.”

Meer
Lees meer...