Left Right
scrollTop top

“Iedere Vlaming krijgt voor de zomer coronavaccin”


Jan Jambon (N-VA)
© Jan Jambon (N-VA). – Isopix

De Vlaamse regering stelde vandaag op een persconferentie haar vaccinatiestrategie voor. Minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam met het goede nieuws dat elke Vlaming die dat wil voor de zomer minstens één injectie kan verwachten.

Vlaanderen richt 120 vaccinatiecentra op waar telkens 20 vaccins per uur zullen worden gegeven. Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal geen enkel centrum zich op meer dan 15 kilometer van je huis bevinden. De overheid heeft daar per gemeente 250.000 euro voor over en wil zo de vaccinatie vooruit laten gaan.

Minister-president Jan Jambon komt dan ook met de stevige ambitie dat “elke Vlaming die dat wil voor de zomer minstens één prik krijgt”. Je komt via een brief, sms of mail te weten wanneer het je beurt is om een vaccin te laten zetten. Als je niet kan, kan je een ander moment kiezen. Als je niet reageert, contacteert de gemeente je. Je zal nooit verplicht worden om zich te laten vaccineren.

Teller

De Vlaamse overheid zet ook een vaccinatieteller in het getouw die je kan raadplegen via Vaccinnet. Op die teller zie je hoeveel vaccins Vlaanderen al ontvangen heeft en hoeveel mensen hun eerste dan wel tweede dosis al gekregen hebben. Dat wordt afgezet tegenover de totale Vlaamse bevolking.

“We kunnen het niet genoeg benadrukken: Vlaanderen is afhankelijk van de leveringen van vaccins om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren, maar deze teller kan motiverend werken”, zegt Jambon. “De boodschap is: laat je vaccineren, dan komen we hier allemaal samen sneller door.”

Voorrangsregels

De vraag is nu vooral wie voorrang krijgt. Er is nog discussie aan de gang of bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening voorrang moeten krijgen op gezonde ouderen, maar daar is nog niets over beslist. Al zal die volgorde stelselmatig minder belangrijk worden. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen uiteindelijk gevaccineerd geraken.

In Gent stelt schepen Rudy Coddens (sp.a) alvast het congrescentrum Flanders Expo ter beschikking. “Daar zullen minstens 150.000 mensen kunnen gevaccineerd worden”, zegt hij aan De Tijd.

Lees ook: Vandenbroucke:”Vaccinatie jongeren kan voor de zomer starten”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  678.839
 • Aantal
  doden
  20.435