In deze 10 landen eten ze ook graag frietjes, maar dan helemaal anders. Mmm of bweik?

In deze 10 landen eten ze ook graag frietjes, maar dan helemaal anders. Mmm of bweik?

Alle mensen samen eten zo’n 350 kilo frietjes per seconde. Dat is iets waar we als Belgen trots op mogen zijn, want friet is onze nationale specialiteit. Alleen maken ze in andere landen friet op een totaal andere manier. Sommige van deze gerechten willen we nog wel eens proeven, anderen lijken ons echt niet lekker. Oordeel zelf!

1. La poutine (Canada)

Neen, dit is geen gerecht genoemd naar de Russische president Vladimir Putin. En op het eerste gezicht ziet het er ook uit als iets wat we een veredelde fastfoodketen in het buitenland mogen verwachten. Een poutine is een schotel met frietjes, bedekt met verse stukjes cheddar en overgoten met een flinke scheut bruine saus. De basis van die saus is kippenbouillon, dus het is niet die donkere, onuitspreekbare saus die in de meeste pubs op tafel staat. De saus wordt ook speciaal voor deze schotel gemaakt. Een hartige maaltijd, en wellicht is ze best wel lekker als het buiten vriest dat het kraakt.

2. Fish & chips (Verenigd Koninkrijk)

Dit gerecht is natuurlijk bijna even beroemd geworden als onze frietjes zelf. Een echte fish and chips moet je eigenlijk in krantenpapier geserveerd krijgen, maar het gerecht is net zoals de keuken over het kanaal geëvolueerd en iets verfijnder geworden. Op de erwtenpuree en de tartaarsaus na komt alles op het bord uit de frietketel. De frietjes zelf zijn soms op smaak gebracht met vinaigrette. Geef toe dat het water je al in de mond staat.

3. Patatas bravas (Spanje)

Moedige patatten, dat heb je nodig om deze Spaanse specialiteit te maken. Het grootste verschil met onze frietjes is dat de aardappelen niet in balkjes worden gesneden, maar wel in kubussen. Je kan er dus over discussiëren of dit frieten zijn. Uiteraard wordt er bij de bereiding look gebruikt, we zijn immers in een Zuid-Europees land. Maar belangrijk is ook de saus, want rode peper en chilipeper zorgen ervoor dat je er zelf ook al iets dapperder voor moet zijn. In Catalonië kiezen ze voor aïoli of knoflooksaus. Uit voorzorg vermelden we de Catalanen toch al even apart …

4. Friet masala (Kenia)

Wie al eens Afrikaans gegeten heeft, was waarschijnlijk aangenaam verrast door de smaken die deze keuken heeft. Frietjes op z’n Keniaans zien er alvast erg lekker uit. Het zijn Indische invloeden die ervoor gezorgd hebben dat ze er hun frietjes eten met een tomatensausje, aangevuld met een mengeling van kruiden die we uit andere gerechten kennen als masala, en met citroensap. Het hoeft niet altijd mayonaise te zijn.

5. Kartofi sus Sirene (Bulgarije)

Eenvoudiger kan het niet: men neemt een portie frietjes en strooit daar rijkelijk geraspte kaas over. Maar wat dit gerecht bijzonder maakt is dat de kaas een Sirene is, een zeer populaire specialiteit in de Balkanlanden. De kaas is vrij korrelig en nog het beste te vergelijken met de bekendere Griekse feta. Als je kaas bij voorbaat een vijand van frietjes vindt, dan moet je de Bulgaarse kaas maar eens in een ander gerecht proeven.

6. Slap chips (Zuid-Afrika)

Deze frietjes lijken nog het meest op die van ons, en eigenlijk zijn ze dat ook. De Zuid-Afrikanen leggen hun ‘slap’ chips wel eerst een tiental minuten in een vinaigrette, waarna ze zoals in een Belgisch frietkot twee keer gebakken worden zodat ze een krokante korst krijgen. Binnen zijn ze natuurlijk heel mals, maar ze zullen wel nog een ietwat ander smaakje hebben dan onze frietjes.

7. Salchipapas (Peru)

In Peru hebben ze dan weer de gewoonte om stukjes worst door hun frietjes te mengen. Op zich geen slecht idee, alleen zouden wij in België de worst naast de frieten eten, meer is het niet. Bij dit gerecht hoort uiteraard ook sausje, en dan is er keuze tussen ketchup, mayonaise of een looksaus met tomaten en ui.

8. Chipsi mayai (Tanzania)

Waar zijn de frieten, horen we je denken? Ze zijn wel degelijk waar je ze denkt te zien op deze foto. Het gerecht is een omelet en de frietjes zitten er middenin. We hebben wel al eens de combinatie van frieten met eieren gezien, maar in Tanzania gaat dus alles samen in de pan. Ze voegen er soms ook groenten aan toe en je kunt er een kleine portie saus bij nemen. Maar wat ons betreft is dit toch niet de hoogvlieger uit dit lijstje.

9. Chili cheese fries (Verenigde Staten)

Het duo friet en kaas is in grote delen van de wereld heel populair. Zo ook in de Verenigde Staten. Hoe vettiger hoe prettiger, denk je misschien meteen bij de Amerikaanse keuken. En ja, we kunnen het niet anders omschrijven. Frietjes met chili con carne en kaas. Gooi alles samen tot je een kleine piramide hebt, en het is klaar. Misschien kan het natuurlijk wel eens lekker zijn …

10. Patatje oorlog (Nederland)

Tot slot de frietjes van onze noorderburen. Waarom ze de term ‘oorlog’ gebruiken weten we niet, maar je kan je er wel iets bij voorstellen. De frietjes worden geserveerd met een dubbele saus en gesneden ajuin.

Lekker of niet? Geef ons hierna maar een echte BELGISCHE friet met mayonaise. Nog altijd de beste, toch?

Istock

Gesponsorde artikelen