In dit land is roken sinds kort voor iedereen, zonder enige uitzondering, ten strengste verboden

Op café of restaurant zomaar een sigaret opsteken is in België al lang niet meer gewoon. Maar wat als roken gewoon volledig, overal, te allen tijde, verboden zou zijn? In Turkmenistan heeft de president deze stap gewaagd. Ook heeft hij tabaksproducten uit de winkelschappen verbannen. Rolt er toch een tabaksproduct over de toonbank dan mag de winkel een boete van 1.500 euro betalen.

De Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhanedow staat met zijn strenge regime niet bepaald bekend als een lieverdje. Hij is iets gematigder dan zijn voorganger Niyazov die onder andere het circus en de opera had verboden, internetcafés uit de hoofdstad had verbannen en … ja echt … namen van maanden had vernoemd naar hemzelf en zijn moeder.

Deze beslissingen heeft Berdymukhanedow teruggedraaid, maar politieke oppositie is nog steeds in het land niet toegestaan, religieuze en etnische minderheden worden er vervolgd en de media valt volledig onder zijn controle.

En sinds kort is dus ook roken voor iedereen ten strengste verboden. Toen de president de nieuwe regel bekend maakte, werden op de Turkmeense staatstelevisie beelden getoond van duizenden pakjes sigaretten die in vlammen opgingen.

Zwarte markt

Een maand eerder had de president het hoofd van de dienst Volksgezondheid zwaar onder druk gezet om de bevolking te laten stoppen met roken. Omdat hij er toen nog steeds niet in was geslaagd, was hij uit zijn rang van kolonel ontzet. Een ontslag zou volgen als hij niet een manier zou vinden om tabak volledig zou verbannen.

Dat op de zwarte markt de handel van tabak nu flink opbloeit, zal niet klinken als een verrassing. Voor een pakje sigaretten betaal je er inmiddels al gauw 20 euro. De vraag is nu of het rookverbod positieve gevolgen zal hebben voor de volksgezondheid. Op dit moment is de levensverwachting er slechts 65 jaar.

Bron: The Independent

Meer
Lees meer...