Left Right
scrollTop top

Inwoners Québec kunnen dankzij ‘moreel contract’ wel Kerstmis vieren met familie


Kerstmis Familie Québec
© Shutterstock

In de Canadese provincie Québec is het al sinds 1 oktober verboden om mensen thuis te ontvangen. Maar voor Kerstmis wil de overheid een uitzondering maken. Mensen kunnen Kerstmis in groepen tot 10 personen vieren, op voorwaarde dat ze de week ervoor en de week erna niemand anders zien.

In België is het nog helemaal niet duidelijk hoe de feestdagen er zullen uitzien. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft wel al laten weten dat de kans heel klein is dat we die in een grote groep zullen kunnen vieren.

Groepen tot 10 personen

In de Canadese provincie Québec mogen mensen al sinds begin oktober niemand meer bij hen thuis ontvangen. En de maatregelen zullen tegen de feestdagen ook niet versoepeld zijn. Maar omdat “familie de basis van ons leven” is, heeft de overheid daar een oplossing voor gevonden.

In de vier dagen rond Kerstmis (van 24 tot en met 27 december) is het in Québec toegestaan om met maximaal tien mensen samen te zitten. Die mensen moeten wel voldoende afstand van elkaar houden. Mensen die positief testen op het virus of symptomen hebben, moeten thuis blijven.

Moreel contract

Uiteraard zijn aan die feestjes voorwaarden verbonden. Zo wordt gevraagd van iedereen die op zo’n kerstfeestje aanwezig is, om de week ervoor en de week erna geen andere contacten te hebben.

“Idealiter willen we een soort van lockdown één week voor en één week na Kerstmis”, zei premier François Legault. Dat betekent dat wie zo’n ‘moreel contract’ aangaat, de jaarswisseling niet in groep zal kunnen vieren.

“Basis van ons leven”

“Het is natuurlijk een risico om elkaar te zien met Kerstmis”, schreef Legault op Twitter. “Maar familie is de basis van ons leven. Wie de kracht zoekt om door te gaan tot op het einde van de pandemie, heeft daar de energie van z’n familie voor nodig.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755