Left Right
scrollTop top

Is koffie nu gezond of niet? En hoe zit het met ijskoffie? 


Koffie
© Shutterstock

Eén van de heerlijkste uitvindingen is en blijft ijskoffie: een perfecte combinatie voor mensen die een cafeïneverslaving hebben en graag iets fris drinken op warme dagen. Is zo’n koude latte of frappuccino eigenlijk wel gezond? Wij hopen stiekem van wel, maar wat zeggen wetenschappers? 

Er is altijd al een discussie geweest over koffie: is het nu gezond of niet? Tot een aantal jaren geleden beweerde men dat koffie ongezond is, maar nieuwe onderzoeken bewijzen het tegendeel. Als je koffie met mate drinkt (=belangrijke nuance!) zou het verschillende voordelen bieden.

Bioactieve stoffen

Frank Hu, professor epidemiologie en voedingsdeskundige, vertelt aan Health magazine dat koffie drinken veel voordelen biedt en het toevoegen van ijsblokjes niet zoveel verandert. In koffie zitten bioactieve stoffen zoals antioxidanten en die zorgen voor enkele gezonde effecten in je lichaam zoals: zuivere aderen, minder cholesterol, bescherming tegen Parkinson en minder risico op Alzheimer, diabetes en depressie.

En koude koffie?

Volgens Health zouden wij ons geen zorgen moeten maken om koude koffie. Koude koffie is eigenlijk zelfs beter voor je spijsvertering. “IJskoffie is minder zuur dan gewone koffie. Dit betekent dat mensen met een gevoelige maag beter tegen ijskoffie dan een gewone warme koffie kunnen,” zegt Joan Salge Blake, auteur van Nutrition & You.

Als je gevoelig bent voor cafeïne, zou een koude mix met cafeïne het je lastig maken. Als je later op een dag zo’n drankje drinkt, kan je misschien moeilijk in slaap vallen. Een ijskoffie zit vaak ook in een grotere bekertjes dan een gewone koffie. Ook hierdoor kan je misschien meer cafeïne binnenkrijgen dan als je een gewone koffie drinkt.

coffee
Giphy

Volgens professor Hu is meer cafeïne niet altijd even slecht: “Sommige voordelen van koffie lijken gekoppeld te zijn aan het cafeïnegehalte, zoals de effecten op de cognitieve functie en het verminderde risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson’s.”

Maak je dus geen zorgen bij het drinken van een ijslatte.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452