Japanse vrouwen doorprikken valentijnstraditie om chocolade aan mannelijke collega’s te geven

Japanse vrouwen doorprikken valentijnstraditie om chocolade aan mannelijke collega’s te geven

Japanse vrouwen laten de traditie massaal achter zich om op Valentijnsdag chocolade te geven aan hun mannelijke collega’s. De dames willen naar eigen zeggen de praktijk van ‘geforceerd geven’ doorprikken. En de hele praktijk was eigenlijk te danken aan een Belgische chocolatier.

In Japan is het de gewoonte dat vrouwen op Valentijnsdag een doos chocolade van duizenden yen geven aan hun mannelijke collega’s. De praktijk wordt ‘giri choco’ genoemd wat letterlijk ‘verplichte chocolade’ betekent. Maar dat zijn heel wat Japanse vrouwen nu grondig beu.

(In Japan hebben ze nu KitKat sushi.)

Belgische chocolatier Godiva

De gewoonte ontstond in de jaren 50. Toen werd 14 februari door reclamebureau’s uitgeroepen tot de datum waarop “mannen zich moeten voortplanten”. Dat meldt de krant Japan Times. Vooral de Belgische chocolatier Godiva zat achter het initiatief. “Valentijnsdag is de dag waarop mensen hun echte gevoelens naar boven brengen”, klonk hun reclameboodschap.

Sommige vrouwen zien ‘giri choco’ zelfs als een vorm van machtsmisbruik en intimidatie. De gewoonte wordt in heel wat bedrijven dan ook opgedoekt.

(We eten sushi al heel ons leven verkeerd. Zo doe je het wél juist.)

Familieleden en crushes

Uit een survey van een warenhuis in Tokio, afgenomen bij willekeurige werknemers in verschillende Japanse bedrijven, blijkt dat 60 procent van de vrouwen van plan is om op 14 februari zichzelf te verwennen en een doos chocolade voor zichzelf te kopen.

Meer dan 56 procent gaat chocolade geven aan familieleden en 36 procent van de vrouwen is van plan om een lekkernij te geven aan hun partner of crush. Toch zal 35 procent van de vrouwen nog steeds chocolade geven aan mannen op hun werkvloer.

(Hier zijn de codes die je op Netflix naar romantiek leiden.)

Omgekeerde trend

“Vroeger moesten we ons zorgen maken over hoe veel we zouden spenderen aan de chocoladedozen”, licht een vrouwelijke werknemer toe aan de Japanse website Japan Today. “Het is goed dat we niet langer leven in die cultuur van ‘geforceerd geven’.”

De Japanse nieuwswebsite SoraNews24 spreekt nu al van ‘gyaku choco’. Dat betekent ‘omgekeerde chocolade’. Daarbij geven mannen chocolade aan hun echtgenote, vriendin of crush.

(Dit bedrijf geeft gratis vibrators weg in ruil voor je break-upverhaal.)

Valentijnshysterie op volle toeren

Toch houdt deze evolutie de Japanners niet tegen om valentijnshysterie te doen floreren. De straten van Tokio zijn gevuld met hartjes en cupido’s. Het gaat zelfs zo ver dat Japan Airlines chocolade zullen geven aan mannelijke én vrouwelijk passagiers op alle vluchten op 14 februari. Heel wat sushirestaurants zullen trouwens hun rauwe vis vervangen door stukjes chocolade.

(Lees hier hoelang je moet daten voor je Valentijn echt moet vieren.)

Gesponsorde artikelen