Japanse vrouwen van #KuToo starten campagne tegen hoge hakken op het werk

De idee dat je als vrouw verplicht bent hakken te dragen onder je outfit voor het werk vinden Japanse vrouwen niet langer oké. Uit protest voor deze heel sterke stereotypering van hoe een werkende vrouw er hoeft uit te zien, stelden enkele Japanse vrouwen een petitie op.

De KuToo-campagne is een idee van Yumi Ishikawa, een actrice en freelance-schrijfster uit Japan, die hiervoor veel steun kreeg van vrouwen. Niet enkel in Japan maar ook in vele andere landen wordt de vrouw verwacht haar kledij en schoeisel aan te passen aan elke gelegenheid waar zij naartoe gaat. Al nemen ze dat in Japan wel heel strikt, want daar is een paar hakken verplicht bij het solliciteren of bij het uitvoeren van je job.

Petitie

De gedreven actrice, Ishiwaku, voerde voor de petitie een gesprek met de arbeidersinstellingen waar zij haar gesprek startte met: “Vandaag leg ik u een petitie voor om het verplicht dragen van hakken op het werk voorgoed te verbannen aangezien dit seksuele discriminatie en intimidatie is.” Voor de arbeidersinstellingen was dit een petitie die uit een vrij onverwachte hoek kwam en daarom hebben zij hier nog niet meteen een duidelijk antwoord op gegeven. Al is dat een issue die al langer leeft bij Japanse vrouwen.

15 dingen die je herkent als je een haat-liefdeverhouding met hakken hebt.

Controverse

https://twitter.com/Q71639236/status/1135359488033091584

Niet enkel bij vrouwen zijn er hoog gestelde eisen in verband met hoe je naar het werk gaat. Mannen worden ook verwacht strak in het pak op de Japanse werkvloer te verschijnen. Op verschillende plaatsen worden deze vereisten zeer serieus genomen, dat kon je al eerder zien in 2015 wanneer vrouwen zonder hakken geweigerd werden op de rode loper tijdens het Festival van Cannes. De bekende actrice Julia Roberts ging hiervoor al eerder in protest en liep het jaar nadien blootsvoets de rode loper op.

Waarom we nog feminisme nodig hebben: deze illustraties omschrijven perfect alle tegenstrijdige verwachtingen voor vrouwen.

Gelukkig is de petitie van Ishiwaku niet de enige actie in de goede richting. In 2017 verbande het Canadese Columbia eender welk bedrijf dat vrouwen op de werkvloer verplichtte hakken te dragen. Ook hier zagen ze in dat iemand verplichten tot het dragen van hakken discriminatie is en soms zelfs gevaarlijk kan zijn.

Meer
Lees meer...