Je wil de blok overleven op cafeïne? Pas dan maar op, want je kan er dood aan gaan

Je wil de blok overleven op cafeïne? Pas dan maar op, want je kan er dood aan gaan

Ben je nu aan het blokken? Dan zullen je kasten waarschijnlijk al vol liggen met energiedrankjes. Maar das pas je maar beter mee op, want je kan er zelfs van sterven!

Ben je je aan het voorbereiden om de strijd aan te gaan met de blok met behulp van verschillende energiedrankjes? Geraken je kasten stilaan gevuld met Redbull, koffie, thee, Tao, Coca-Cola, Monster en Nalu? Zelfs als die drankjes je wakker houden tijdens de lange bloknachten, kunnen ze in te grote hoeveelheden dodelijk zijn.

Dat was het geval bij een jonge Amerikaanse tiener, Davis Cripe. Hij is overleden na het drinken van verschillende drankjes die rijk aan cafeïne zijn. Op twee uur tijd dronk hij een latté van McDonalds, een grote Mountain Dew (een soort frisdrank) én een energiedrankje.

En toch had Davis Cripe geen hartprobleem. Hij woog 90 kg, maar hij had ook geen obesitas.

De wetsdokter die zijn lichaam onderzocht, Gary Watts, legde toen aan de BBC uit dat de jongen van 16 niet overleden is “ten gevolge van een overdosis cafeïne”. Volgens hem is het dus niet de grote dosis cafeïne die hem de das omdeed, maar heeft hij gewoon te veel cafeïne in te weinig tijd gedronken. En het feit dat hij dan nog een energiedrankje gedronken heeft, zorgde voor een hartritmestoornis (dat wil zeggen dat je hart onregelmatig klopt, dus minder dan 60 of meer dan 100 slagen per minuut).

iStock

3 kopjes koffie + 14 lepeltjes suiker

Het American Academy of Paediatrics (AAP), een organisatie die zich bezighoudt met de gezondheid van kinderen in de Verenigde Staten, schrijft op haar website dat energydrinks gevaarlijk zijn voor kinderen (in de Nederlandse Aldi kunnen kinderen jonger dan 14 daarom al geen energiedranken meer aankopen). Ze kunnen hartritmestoornissen en bloeddrukverschillen veroorzaken.

“Het merendeel van de energiedrankjes bevatten een equivalent van drie kopjes koffie en 14 koffielepels suiker”, lezen we op hun website.

In 2015, heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bekendgemaakt dat meer dan 400 mg cafeïne “een versnelling van het hartritme kan teweegbrengen, de bloeddruk kan verhogen en slapeloosheid en paniekaanvallen kan veroorzaken.”

Ter informatie: 400 mg cafeïne komt overeen met 4 kopjes gemalen koffie, tien blikjes Coca-Cola of twee energiedrankjes.

Ten slotte volgens het agentschap zijn enkele dagelijkse dosissen zijn niet gevaarlijk, maar té veel drinken op een specifiek moment is gevaarlijk.

Nu ben je dus gewaarschuwd.

iStock

Gesponsorde artikelen