Left Right
scrollTop top

Krijg je ook altijd honger als je gedronken hebt? Daar is een goede uitleg voor


Krijg je ook altijd honger als je gedronken hebt? Daar is een goede uitleg voor

We weten al langer dat alcohol je eetlust stimuleert, maar nu staan wetenschappers op het punt om ook te bewijzen hoe dat precies in z’n werk gaat. Een nieuwe studie toont aan dat alcohol een hormoon in de hersenen activeert, waardoor je een hongergevoel krijgt. Die bierbuik komt dus echt niet alleen van te drinken.

Iedereen heeft als student na een zwaar nachtje uit wel eens op een ontiegelijk uur in een frituur of aan een hamburgerkraam gestaan. Met het risico dat je die maaltijd later op de ochtend nog eens zou terugzien, probeerde je de honger te stillen voor de kater z’n ding begint te doen. Allemaal heel normaal en wetenschappers van het Londense Francis Crick Institute hebben nu ook bewezen dat je van alcohol inderdaad zin krijgt om te eten.

In het experiment werd alcohol drie dagen lang één keer per dag toegediend aan enkele muizen, hoewel deze beestjes persoonlijke redenen hebben om een kater te vrezen. Het ging om een equivalent van twee flessen wijn of tien pintjes bier voor een mens. Een gemiddeld nachtje voor sommige studenten, maar behoorlijk veel alcohol dus. De dronken muizen aten 25 procent meer voedsel dan de controlegroep die nuchter bleef.

Wijn
Giphy

Meer honger op dag 2

Dat een bierbuik niet typisch mannelijk hoeft te zijn, bewijst ook het feit dat de eetlust bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke muizen werd gestimuleerd. Bij de muizen zou Agouti-related protein (AgRP) een grote rol spelen in het proces. Of dat bij de mens hetzelfde effect heeft, moet nog worden uitgetest – vermoedelijk aan proefpersonen geen gebrek.

Het resultaat van de studie klinkt je waarschijnlijk al bekend in de oren, want dit wordt al langer vermoed en gesteld. Wat wel nieuw is: op de tweede dag werd nog meer gegeten dan op de eerste. Al zal iedereen die ervaring heeft met een kater ook dit misschien wel herkennen …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810