KU Leuven blijft beste universiteit van ons land, UGent volgt op de tweede plaats

Leuven
GettyImages

Uit de nieuwe editie van de Times Higher Education (THE) ranglijst blijkt dat de KU Leuven nog steeds de beste universiteit van het land is. De Leuvense universiteit eindigt op de 45ste plaats op de wereldranglijst en stijgt zo zelfs nog drie plaatsen tegenover vorig jaar. De UGent doet het ook goed en stijgt van de 143ste naar de 123ste plaats.

Als we als Belgen over iets trots mogen zijn, naast voetbal, frieten en wafels, dan zijn het onze universiteiten. Want in de nieuwe ranking van Times Higher Education doen onze universiteiten het goed en scoren ze zelfs beter dan vorig jaar.

Times Higher Education ranking

De Times Higher Education ranking van de universiteiten ter wereld houdt voor de rangschikking rekening met dertien verschillende parameters, die ingedeeld kunnen worden in vijf verschillende categorie├źn. Onderwijs (de kwaliteit van de lessen), onderzoek (volume, inkomen en reputatie), citaten (de invloed van het onderzoek van de universiteit), het internationale imago (van professoren, studenten en onderzoek) en de internationale inkomsten (de kennisoverdracht).

De scores op deze verschillende parameters worden dan samen gerekend en zo komt men tot een ranking van alle onderzochte universiteiten. En daarin doen de Belgische universiteiten het best goed.

Boekentoren Gent
GettyImages

Vier Belgische universiteiten in top 200

De KU Leuven is volgens de ranking de beste universiteit van ons land en is ook de enige Belgische universiteit in de top 100. De Leuvense universiteit stijgt zelfs nog enkele plaatsen tegenover vorig jaar. Toen stond de KUL op de 48ste plaats, dit jaar is ze op de 45ste plaats te vinden.

De volgende Belgische universiteit is te vinden op de 123ste plaats en is de UGent. Ook die stijgt nog enkele plaatsen tegenover vorig jaar. Toen stond de Gentse universiteit op de 143ste plaats. De Franstalige tegenhanger van de KU Leuven, de Universit├ę Catholique de Louvain, is te vinden op de 152ste plaats. De laatste Belgische universiteit in de top 200 is die van Antwerpen, die komt nieuw binnen op plaats 198.

Britse en Amerikaanse universiteiten aan de top

Oxford University
GettyImages

Het is opvallend dat de top 10 van de ranglijst volledig bestaat uit Angelsaksische universiteiten. De beste universiteit ter wereld is – en dat mag geen verrassing zijn – de Britse universiteit van Oxford. De universiteiten van California en Cambridge vervolledigen de top 3.

De eerste universiteit van buiten het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten is pas te vinden op de dertiende plaats. De beste niet Angelsaksische universiteit is volgens de THE-ranking de Zwitserse universiteit ETH Zurich.

Gesponsorde artikelen