‘Liefde voor Muziek’ aflevering 1 draait om Bart Kaëll: wij spraken hem over filmen tot 2 uur ’s nachts

‘Liefde voor Muziek’ aflevering 1 draait om Bart Kaëll: wij spraken hem over filmen tot 2 uur ’s nachts

Vanavond om 20 uur 40 wordt de eerste aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ uitgezonden op VTM. Bart Kaëll staat centraal en Milow zal ‘Zeil je voor het eerst’ coveren. Bart sluit zijn aflevering zelf af met ‘Annelies uit Sas van Gent’ van Louis Neefs. Wij spraken met Bart Kaëll over ‘Liefde voor Muziek’.

De deelnemers van het vijfde seizoen van Liefde voor Muziek 2019 zijn Laura Tesoro, Ilse DeLange, Stef Kamil Carlens, Kommil Foo, Jan Leyers en Bart Kaëll. Die laatste is het centraal figuur van de eerste aflevering. De andere deelnemers zullen nummers uit zijn repertoire coveren. Wij voelden hem aan de tand.

(Spotify zet in op playlists voor Belgische markt: verbetering of vernauwing voor het muzieklandschap?)

Hoe waren de voorbereidingen voor Liefde Voor Muziek? Al die songs in een nieuw jasje steken moet toch niet eenvoudig zijn?

Bart Kaëll: Iedereen moest inderdaad nummers in een ander jasje steken, maar bij mij kwam daar een extra moeilijkheid bij omdat ik me voorgenomen had om alleen in het Vlaams te zingen. Ik heb alle teksten herschreven, geen echte vertalingen, want sommige thema’s lagen iets te ver van mij af. Ik wou er echt Kaëll-nummers van maken met respect voor de originele songs.

Het was mijn bedoeling om elke artiest een cadeau te geven, daarom was het heel belangrijk om de ziel van het nummer te bewaren. Vanaf eind november, zodra ik wist dat ik geselecteerd was, heb ik me in de studio voorbereid. Ik heb alle arrangementen eerst late uitwerken, stevige demo’s gemaakt, daarmee naar de band gestapt en dan nog aanpassingen gedaan. Om eerlijk te zijn heb ik er heel hard aan gewerkt, iedereen natuurlijk.

(Silvy De Bie over ‘Liefde voor Muziek’, een soloplaat en het leven als artiest.)

Wat was je reactie toen ze je vroegen om mee te doen? Heb je meteen ‘ja’ gezegd?

Bart Kaëll: Ja, sowieso. Ik kende het programma al en het leek me een heel leuke uitdaging. Je beleeft ook een heel nieuwe ervaring door een nummer een geheel nieuwe twist te geven en naar je hand te zetten. Het was ook een uitdaging om daarin te slagen, niet te dicht bij het origineel te blijven en er een Kaëll-nummer van te maken. Een heel boeiende uitdaging.

(Nieuw offensief van muziekindustrie: platenlabels klagen provider aan voor illegaal downloaden.)

Ontzag voor collega’s

Wie heeft je dit seizoen het meest verrast?

Bart Kaëll: Bij covers van mijn liedjes toch wel Stef Kamil Carlens. Ik zeg dat niet zomaar: alle collega’s hebben heel mooie versies gemaakt, maar Stef Kamil heeft me gewoon heel diep geraakt. De manier waarop hij de song beleefde, kwam van zo diep. Ik dacht echt ‘wauw’. Ik had het zelf even moeilijk.

(Zo ziet de voorlopige line-up van Pukkelpop eruit.)

Wiens liedjes vond je zelf het leukst om te coveren?

Bart Kaëll: Al die liedjes zijn zo verschillend. Het waren allemaal hele leuke ervaringen. Het was een soort reis voor mij. Zo van ‘hoe moet ik hieraan beginnen, wat gaat dit worden?’.

Je kan het vergelijken met spelen met legoblokjes. Je hebt een heel mooi stationnetje gemaakt, je geeft dat door aan iemand anders en die maakt daar een modern huis van, maar dan met dezelfde legoblokjes. Je bent eigenlijk creatief met iemand anders zijn emoties.

(6 redenen om dit jaar naar Groezrock te gaan.)

Nachtwerk

Hoe heeft de omgeving, een afgelegen villa nabij het Spaanse Sevilla, de dynamiek van het programma beïnvloed?

Bart Kaëll: Dat je daar op een mooie locatie zit met leuke kamers en een verwarmd zwembad helpt natuurlijk wel. Maar we zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat toch bezig geweest, ook met interviews bijvoorbeeld. Dan werd je weer gevraagd om te repeteren, dan even snel iets eten, …

Het was echt heel druk. De effectieve opname startte rond kwart voor acht, dan begonnen we pas effectief te draaien. Als er dan twee opnames waren, waren we pas om kwart over 2 ’s nachts klaar. En dan moet je nog even ontstressen. Door die adrenaline wil je niet meteen gaan slapen.

(Lees hier meer over Taylor Swift en haar strijd tegen de relatief lage Spotify-inkomsten.)

Ideale Liefde voor Muziek?

Als je zelf een Liefde voor Muziek zou mogen samenstellen met eender welke artiest. Wie mag dan zeker niet ontbreken?

Bart Kaëll: Doordat ik vroeger de Soundmixshow op VTM gepresenteerd heb, heb ik veel getalenteerde mensen zien passeren die nooit carrière maken. Dat vind ik heel zwaar. Iedereen die passie heeft en daar niet in slaagt, dat vind ik persoonlijk heel zwaar.

Ik zou jonge mensen een kans willen geven. Bijvoorbeeld Metejoor, een nieuwe opkomende artiest in Vlaanderen. Ik vind hem en zijn muziek fantastisch. Je voelt dat er enorme groeimogelijkheden zijn en hij benut die ook. Hij is zo hard aan het werken en heeft prachtige songs. Ik vind dat zo’n jongen echt omarmd moet worden. Gene Thomas mag van mij bijvoorbeeld ook komen.

(Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.)

Toekomstplannen

Liefde voor Muziek is voor veel artiesten een boost. Wat zijn jouw toekomstplannen?

Bart Kaëll: Als een liedje van dit programma iets zou worden, zou ik dat heel aangenaam vinden. Niet omdat het dan een hit is, maar omdat heel veel mensen dan dat nummer kennen. Dat is heel belangrijk. Die herkenning en het meezingen geven een extra dimensie aan een optreden.

Ik zou ook heel graag meer met een orkest of met een eigen band optreden, als dat succesvol zou blijken te zijn. In deze van fase van mijn leven wil ik wat meer genieten, maar ook meer genieten van de muziek. Die smaak heb ik te pakken gekregen door in Spanje met die band te spelen. Dat is zo veel leuker dan live on tape.

Vanavond om 20 uur 40 wordt de eerste aflevering van Liefde voor Muziek uitgezonden op VTM.

Gesponsorde artikelen