Amerikaanse agenten neergeschoten: activisten verzamelen voor ziekenhuis met slogan “we hopen dat ze doodgaan”

Los Angeles twee agenten neergeschoten
Twitter @ LAPD

In Compton, een voorstad van Los Angeles liggen twee agenten in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze werden in koelen bloede neergeschoten door onbekenden. De agenten verkeren nog in levensgevaar. In de Verenigde Staten zijn er de jongste maanden hevige spanningen tussen de politie en de zwarte gemeenschap.

De politie publiceerde een video van het incident op Twitter. Daarop is te zien hoe iemand naar de politiewagen loopt, met een vuurwapen schiet en wegloopt. “Ze zijn in een hinderlaag gelokt toen ze in hun wagen zaten”, stelt de politie op Twitter. De dader is nog niet opgepakt.

Betogers hopen dat agenten sterven

De twee agenten, een 24-jarige man en een 31-jarige vrouw, werden met verschillende schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. “Ze vechten voor hun leven”, stelt de politie.

Er zouden zich aan het ziekenhuis ook betogers hebben verzameld die roepen dat ze hopen dat de agenten zullen sterven.  “Dit is nog maar eens een sombere herinnering eraan dat dit een gevaarlijke job is” reageert politiechef Alex Villanueva op een persconferentie. “Daden, woorden hebben gevolgen en onze job wordt er niet makkelijker op omdat mensen niet van ordehandhaving houden.”

Black Lives Matter

Er is de jongste tijd in de VS heel wat te doen rond politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Na de dood van George Floyd door bijzonder hardhandig politieoptreden is de Black Lives Matter-beweging opnieuw opgestaan. Er vinden continu protesten plaats in Amerikaanse steden, en die verlopen niet enkel vreedzaam.

President Donald Trump doet zich in de verkiezingscampagne voor als de verdediger van ‘law and order‘. Hij kant zich tegen de Black Lives Matter-activisten en werpt zich op als de verdediger van de working class, blanke Amerikaan. Ook Trump deelde de beelden op sociale media. “Beesten moeten hard aangepakt worden”, reageerde de president op dit voorval.

Indoor verkiezingsrally

Afgelopen zondag hield Trump voor het eerst in drie maanden een indoor verkiezingsrally. Dat deed hij in een fabriek vlakbij de Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada. Daar zijn indoor evenementen met meer dan 50 aanwezigen nochtans verboden. Steve Sisolak (Democratische Partij), de lokale gouverneur, beschuldigt Trump ervan levens in gevaar te hebben gebracht met “roekeloze en egoïstische acties”.

De president “lijkt te zijn vergeten dat dit land nog steeds middenin een wereldwijde pandemie zit””, schreef Sisolak op Twitter. “Dit is een belediging voor elke inwoner van Nevada die de richtlijnen heeft gevolgd en offers heeft gebracht. Het is ook een directe bedreiging voor alle recente vooruitgang die we hebben geboekt en kan ons mogelijk terugwerpen.”

Medewerkers van de campagne van Trump beweren nu dat de temperatuur van iedere bezoeker gemeten voordat ze naar binnen mochten.

Gesponsorde artikelen